UPDATE #NOW

GirlfriendGPT: Προγραμματιστής κλωνοποίησε τη σύντροφό του μέσω AI και δείχνει τον τρόπο


JTeam

2 Ιουνίου 2023

GirlfriendGPT: Προγραμματιστής κλωνοποίησε τη σύντροφό του μέσω AI και δείχνει τον τρόπο
Μία άρρωστη και τρομακτική εξέλιξη της τεχνολογίας, από την οποία δύσκολα θα προστατευθούμε

Η στιγμή που φοβόμασταν, είναι εδώ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη πλέον μας δίνει τη δυνατότητα να κλωνοποιήσουμε άνθρωπο, χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο προγραμματιστής Enias Calliau είχε εμμονή με το γλωσσικό μοντέλο της OpenAI και δεν μπορούσε να πάψει να σκέφτεται πώς θα ήταν αν δημιουργούσε υβρίδια με ανθρώπινη συμπεριφορά. Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρότζεκτ GirlfriendGPT – «μετά, είδα πώς εμφανίστηκαν πάρα πολλά ΑΙ προγράμματα για κοπέλες», είπε στο Vice. «Τα περισσότερα είναι closed-source», πρόσθεσε. «Κι αυτό με έκανε να θελήσω να φτιάξω μία open-source εκδοχή, ώστε καθένας να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του (μποτ)».

Αυτό έκανε, όπως φαίνεται. Χρησιμοποίησε το ChatGPT της OpenAI σε συνδυασμό με τον Bard της Google, την εταιρεία ElevenLabs που δημιουργεί φωνητικά bots μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και δημιούργησε ένα εργαλείο, το οποίο επιτρέπει σε καθέναν να δημιουργήσει «τη δική του, on-demand κοπέλα». Κι η πρώτη που δημιούργησε, ήταν ο κλώνος κάποιας γνωστής του – αρκετά γνωστής του, για την ακρίβεια: της συντρόφου του.

Ας έχουμε αυτό κατά νου: με ένα μέσο ανοιχτού κώδικα, παγιδεύουμε σχεδόν οποιονδήποτε σε μορφή ΑΙ με ή χωρίς τη συναίνεσή του. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, ενώ ο ίδιος ο Cailliau πήρε το ΟΚ από τη σύντροφό του, η εξασφάλιση της συναίνεσης δύσκολα φαίνεται να είναι εφικτή. Με την τεχνογνωσία και αρκετά δεδομένα, θα μπορούσαμε πραγματικά να δημιουργήσουμε κατά παραγγελία, την AI εκδοχή οποιουδήποτε θέλαμε -από συνεργάτες μέχρι διάσημους. Κι αυτό είναι τρομακτικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο λίγη είναι η δυνατότητα να προστατευθούμε.