UPDATE #NOW

Το ChatGPT τώρα είναι και γιατρός - Πέρασε το τεστ που κάνουν οι Αμερικανοί για άδεια επαγγέλματος


JTeam

7 Απριλίου 2023

Το ChatGPT τώρα είναι και γιατρός - Πέρασε το τεστ που κάνουν οι Αμερικανοί για άδεια επαγγέλματος
Έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και μας παίρνει τις δουλειές;

Ο Isaac Kohane είναι προγραμματιστής στο Harvard και, ταυτόχρονα, γιατρός – μη ρωτήσεις γιατί, έχει πολλά ενδιαφέροντα. Εκείνος και δύο συνεργάτες του, αποφάσισαν να δουν πόσο μακριά έχει φτάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Χρησιμοποίησαν, λοιπόν, το ChatGPT-4 και έλεγξαν πόσο καλά τα πηγαίνει σε ιατρικά ζητήματα.

«Με έκπληξη λέω ότι τα πήγε καλύτερα από πολλούς γιατρούς που έχω δει», έγραψε ο Kohane στο βιβλίο The AI Revolution in Medicine (Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική), το οποίο συνυπογράφει με τον δημοσιογράφο Carey Goldberg και τον αντιπρόεδρο του ερευνητικού τμήματος της Microsoft, Peter Lee.

Ο Kohane τονίζει ότι το GPT-4, το οποίο είναι συνδρομητικό και κυκλοφόρησε τον φετινό Μάρτιο, πέρασε από τις εξετάσεις που δίνουν οι γιατροί στις ΗΠΑ για να πάρουν άδεια επαγγέλματος. Απάντησε σωστά στο 90% των περιπτώσεων και οι επιδόσεις του είναι καλύτερες από τις προηγούμενες εκδόσεις του ChatGPT, αλλά κι από αρκετούς γιατρούς (με άδεια).

Εκτός από γιατρός, το GPT-4 μπορεί να γίνει και μεταφραστής. Μετέφρασε ολόσωστα τα συμπτώματα ασθενή που μιλούσε πορτογαλικά, και εξήγησε με απλό λόγο βαρετές τεχνικές ορολογίες σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού, που τις κατάλαβαν μία χαρά. Δίνει συμβουλές σε γιατρούς, λέγοντάς τους πώς να μιλούν στους ασθενείς για τις παθήσεις τους δείχνοντας συμπόνοια, ενώ κάνει περιλήψεις ερευνών σε δευτερόλεπτα.

Κι αν το ρωτήσεις πώς τα κάνει όλα, θα απαντήσει ότι η ευφυΐα του παραμένει «περιορισμένη στο πώς επεξεργάζεται τα δεδομένα και δεν περιλαμβάνει πραγματική κατανόηση». Αυτογνωσία, θα πούμε.