UPDATE WHAT'S NEW

Διεθνής αναγνώριση για την Έλενα Κουντουρά


4 Δεκεμβρίου 2017

164873.jpg

Στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας βρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη του Women Political Leaders (WPL) για να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Σύνοδο των Γυναικών Πολιτικών Ηγετών. Η Σύνοδος συγκέντρωσε γυναίκες ηγέτες, Προέδρους, Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και μέλη κοινοβουλίων, για την προώθηση των κυρίαρχων θεμάτων που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και την ανταλλαγή απόψεων.

Η Ε.Κουντουρά ήταν μόνη Ελληνίδα πολιτικός που καλέστηκε από το Women Political Leaders (WPL) να συμμετάσχει στη Παγκόσμια Σύνοδο, αναγνωρίζοντας το ρόλο της στη διαμόρφωση των Πολιτικών Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Τουρισμού. Θυμίζουμε ότι Υπουργός Τουρισμού ήταν πρώτη Ελληνίδα πολιτικός που προέδρευσε διεθνούς συνάντησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενεργοποίησε διεθνείς διμερείς διακρατικές συνεργασίες για την ανάπτυξη του τουρισμού και της κρουαζιέρας, ενώ επί των ημερών της η Ελλάδα εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

H Ε.Κουντουρά παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, στην ειδική ενότητα για την «Αειφορία Πρώτα- Ζώντας στο Σήμερα σαν να είναι το Αύριο», όπου συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια της Σύμβασης - Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, UNFCCC, Λόρα Λόπεζ, η αντιπρόεδρος του Ιράν για τα θέματα γυναικών και οικογενειακών υποθέσεων, Μασουμέ Εμπτεκάρ, η αντιπρόεδρος της Βουλής του Μαρόκο, Νέιλα Τάζι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου IcelandAir, Πετούρ Όσκαρσον, η αντιπρόεδρος του ομίλου μεταφορικών υπηρεσιών Eimskip, Ελίν Γιαλμσντότιρ και η ανώτατο στέλεχος του Atlantic Council και πρώην Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου αρμόδια για τον Τουρισμό της Ισλανδίας, Ράνγκχορ Έλιν Αρναντότιρ.

Στην παρέμβασή της, η Ελληνίδα υπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες μέσα από τον τουρισμό και την προώθηση των κατάλληλων πολιτικών για την επίτευξη των στόχων στην αειφόρο ανάπτυξη, στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των παγκοσμίων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή. Τόνισε τον ισχυρό ρόλο του τουρισμού, με τη συμβολή του οποίου τα οφέλη της ανάπτυξης μπορούν να διαχέονται στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και την αγροδιατροφή αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, όπως επίσης και η προώθηση συνεργειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, η τουριστική ανάπτυξη αποφέρει οφέλη και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους και στις τοπικές κοινωνίες.