«Μήλα»: Η ελληνική ταινία διεκδικεί υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Η Boo Productions υπογράφει ακόμη μια φορά την παραγωγή σε μία ταινία η οποία είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδος υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας 2020 και είναι ανάμεσα στις επικρατέστερες να βρεθεί στην τελική πεντάδα καθώς και ο ξένος τύπος κατατάσσει την ταινία «Μήλα» ανάμεσα στα φαβορί.

Η ταινία «Μήλα» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοίγοντας το πρόγραμμα Ορίζοντες  του Φεστιβάλ της κι από εκεί στο Telluride Film Festival και στο φεστιβάλ του Τορόντο μεταξύ άλλων. Η Dirty Films της Cate Blanchett μετά την προβολή της Βενετίας μπήκε ως executive producer και η ταινία προτάθηκε επίσημα πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα φετινά βραβεία Oscar, αφού απέσπασε βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Σεβίλλης, στο φεστιβάλ του Denver, σε εκείνο της Ljubljana, αλλά και στο φεστιβάλ της Philadelphia, και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έγκυρα έντυπα όπως το Vanity Fair, Guardian, USA Today και web sites όπως The Wrap, Deadline, την τοποθετούν ανάμεσα στις καλύτερες της χρονιάς. 

Η ταινία «Μήλα» έχει εξασφαλίσει διανομή σε πάνω από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (Curzon), Ιταλία (Lucky Red), Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (Madman), Σκανδιναβία (Scanbox), Ολλανδία και Βέλγιο (Filmfreak), ενώ στην Ελλάδα τη διανομή έχει η Feelgood Entertainment.

Η επιτυχία και οι διακρίσεις στο τμήμα των ταινιών της Boo Productions ξεκίνησε το 2009 με τον «Κυνόδοντα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου που βραβεύτηκε στις Κάννες και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και συνεχίστηκε με το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη που διακρίθηκε στη Βενετία το 2010. Από τότε η Boo ήταν παραγωγός σε πολλές ελληνικές και διεθνείς ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους με διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή  κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Świniarski
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Πρωτότυπη μουσική: The Boy
Casting: Σταύρος Ράπτης
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης
Μηχανικός ήχου: Κώστας Κουτελιδάκης
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη 
Line producer: Σέβη Μώρου
Συνεργάτες Παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine
Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης
Executive producers: Cate Blanchett, Coco Francini, Andrew Upton για την Dirty Films
Παραγωγοί: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Włodarski, Χρήστος Νίκου, Νίκος Σμπιλίρης

Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας χειρίζεται η Alpha Violet
Τη διανομή στην Ελλάδα η Feelgood Entertainment

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής κ.α.
Μια παραγωγή των Boo Productions και Lava Films σε συμπαραγωγή με την NOVA, Musou Music Group και Perfo Production.

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Πολωνικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου, της ΕΡΤ, του ΕΚΟΜΕ, του Media Program -Creative Europe.

Με την ευγενική χορηγία των Polaroid - Δαμκαλίδης, ΕΨΑ,  Νερά Θεώνη, Dimello, Septona, Το κουλούρι του Ψυρρή, Badila, Helmi