UPDATE WHAT'S NEW

5 γυναίκες – πρότυπα συναντιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


The Jennettes

12 Μαρτίου 2021

5 γυναίκες – πρότυπα συναντιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 5 γυναίκες – πρότυπα στην Ελλάδα έδωσαν ραντεβού στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 και στο 360 Live Event, που διοργανώθηκε προς τιμήν τους.

Πέντε δυναμικές γυναίκες, με μια λαμπρή επαγγελματική πορεία συναντήθηκαν σε ένα μοναδικό Facebook Live Event, με οικοδεσπότη τον Γενικό Διευθυντή Μarketing του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Χρήστο Κιούση.

Η Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια του Alpha Έφη Αλεβίζου, η Αθλητικογράφος και παρουσιάστρια του OPEN Χριστίνα Βραχάλη, η Ραδιοφωνική Παραγωγός του Plus Radio 102,6 Mαρία Αμανατίδου, η απόφοιτη του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 και παρουσιάστρια του OPEN Λάουρα Καραΐσκου και η επιχειρηματίας και σχεδιάστρια Πατρίτσια Κόρφα σκιαγράφησαν το προφίλ της Γυναίκας του Σήμερα.

Το προφίλ της γυναίκας ως σύντροφος, ως μητέρα, αλλά και ως εργαζόμενη.

Έφη Αλεβίζου: Όλες οι γυναίκες είμαστε πρότυπα! Μας αξίζει σεβασμός, μας αξίζει η εκτίμηση των άλλων, γιατί προσπαθούμε να συντονίσουμε πολλά πράγματα. Όλες είμαστε ηρωίδες.

Μαρία Αμανατίδου: Για εμένα πρότυπο αποτελεί η μητέρα μου, η οποία διαζευγμένη μητέρα δύο παιδιών έζησε σε μια επαρχιακή πόλη, σε μια δύσκολη εποχή. Για εμένα πρότυπο αποτελεί κάθε γυναίκα, η οποία μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, χωρίς να βαρυγκωμά. Με αισιοδοξία, με χαμόγελο.

Χριστίνα Βραχάλη: Εγώ θεωρώ πως το πρότυπο είναι κάτι πολύ μεγάλης σημασίας! Εγώ δεν έχω πρότυπο, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, κάποιο γνωστό πρόσωπο! Για εμένα πρότυπο αποτελεί ο διπλανός μου! Πρότυπο θεωρώ τη γυναίκα, η οποία καθημερινά, υπηρετεί πολλαπλούς ρόλους.

Λάουρα Καραΐσκου: Θαυμάζω υπέρμετρα τις μανούλες! Βλέπω την αδερφή μου, που μεγαλώνει την ανιψιά μου, πάντα με χαμόγελο και τη θαυμάζω.

Πατρίτσια Κόρφα: Πρότυπα χαρακτηρίζω όλες τις γυναίκες , που επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά σε έναν χώρο πολύ ανδροκρατούμενο. Για παράδειγμα η ναυτιλία. Θεωρώ υπέρτατο προσόν που κάποιες γυναίκες μπαίνουν σε έναν χώρο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες.

Ανισότητες μεταξύ των φύλων στον εργασιακό χώρο

Ο οικοδεσπότης Χρήστος Κιούσης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν πως σήμερα σε χώρες του δυτικού κόσμου το ποσοστό ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με τις αποδοχές αγγίζει το 14,5%.

Ακόμα και εν έτει 2021, λοιπόν, σε ανεπτυγμένα κράτη οι άνδρες επαγγελματίες αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών, σε σύγκριση με αυτή των ανδρών. Κοινή διαπίστωση των φιλοξενούμενων γυναικών ήταν πως έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο υπάρχουν και σήμερα μισογυνισμός και ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενες γυναίκες.

«Νομίζω πως σε πολλούς τομείς υπάρχουν διευθυντές με συμπεριφορές μισογυνισμού, οι οποίοι θεωρούν τους άνδρες πολύ πιο ικανούς επαγγελματίες. Φυσικά η συμπεριφορά όλων μας συσχετίζεται με τον τρόπο που μεγαλώσαμε», είπε με νόημα η Έφη Αλεβίζου με τη Λάουρα Καραΐσκου να τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μητέρας στην ανατροφή ενός αγοριού και τη μετέπειτα συμπεριφορά του!

Αναφερόμενη στην πολύχρονη εμπειρία της μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο η Χριστίνα Βραχάλη εξέφρασε το δικό της παράπονο, τονίζοντας παράλληλα πως και οι γυναίκες φέρουν μερίδιο ευθύνης. «Εγώ από τα 17 μου χρόνια είμαι σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο. Και αυτό που με θυμώνει είναι πως θεωρείται «κανονικότητα» μια γυναίκα να μην ξέρει από ποδόσφαιρο. Λες και είναι μόνο ανδρικό προνόμιο να σκεφτεί κάποιος λογικά τι είναι το off side. Και θλίβομαι όταν διαπιστώνω πως και νέα παιδιά έχουν τέτοιες αναχρονιστικές ιδέες. Και στη μισθοδοσία αδικούμαστε, αλλά και στην επαγγελματική εξέλιξη. Είδατε καμιά γυναίκα σε θέση ευθύνης στον αθλητικό τομέα; Πρέπει να φύγουμε πλέον από το στερεότυπο πώς μια γυναίκα ισούται με «γλάστρα», για το οποίο φέρουμε ευθύνη και εμείς οι ίδιες. Πολλές φορές στο παρελθόν εμείς οι γυναίκες αρκεστήκαμε σε μια ωραία εμφάνιση και αφήσαμε το μυαλό να κοιμάται…»

Τα κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος ταλανίζουν τη γυναίκα του σήμερα

Οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής καλούνται να αντιμετωπίσουν κι άλλα στερεότυπα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν συνεχώς σε διλλήματα και σε ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Κι αυτό συμβαίνει γιατί «όπως προτάσσει η παράδοση» πρέπει κάποια στιγμή οπωσδήποτε να κάνει οικογένεια και να αφήσει τη δουλειά της σε δεύτερη προτεραιότητα… Οι γυναίκες που συμμετείχαν στο Live Event του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 ήταν κάθετες και αποστομωτικές…

Πατρίτσια Κόρφα: Εγώ βλέπω μια έντονη κοινωνική πίεση. Όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με γνώμονα “πότε θα παντρευτείς και θα κάνεις παιδιά”…Μια γυναίκα υφίσταται έντονο άγχος πως πρέπει να διαλέξει. Από τη στιγμή που δεν τίθεται αυτό το ερώτημα σε έναν άνδρα, δεν θεωρώ πως πρέπει να τίθεται και σε μια γυναίκα!

Λάουρα Καραΐσκου: Ευτυχώς μεγάλωσα σε μια οικογένεια πιο «ευρωπαϊκή»…. Οι γονείς μου είναι κοντά σε εμένα και τα άλλα 3 αδέρφια μου, ανεξάρτητα από αν κάποιος είναι παντρεμένος, έχει παιδιά κλπ. Δεν μας πίεσαν ποτέ για τίποτα και ήταν πάντα υποστηρικτικοί.

Χριστίνα Βραχάλη: Πολλές γυναίκες κάνουν επιλογές για να ικανοποιήσουν το περιβάλλον τους και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει μια γυναίκα να υπηρετεί τα «θέλω» των γύρω της, αλλά μόνο τα δικά της «θέλω»!

Όλες οι γυναίκες που συντρόφευσαν τον Χρήστο Κιούση σε αυτή τη μοναδική ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να γίνει βαθιά τομή στην Παιδεία. Όλοι οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αλλάξουν άρδην τον τρόπο γαλούχησης όλων των φύλων. Πρέπει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να μαθαίνουν να σέβονται την ανθρώπινη φύση, ανεξάρτητα από το φύλο, ή άλλους παράγοντες! Μόνο τότε θα έχουμε φτιάξει έναν κόσμο με ισονομία και ίσες ευκαιρίες τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες!

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι μία εταιρία που στηρίζει έμπρακτα τη γυναίκα! Η Διοίκηση του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έχει εμπιστευτεί σε γυναίκες υψηλές θέσεις ευθύνης, εκτιμώντας τα προσόντα και τις διοικητικές τους ικανότητες. Το ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις σε όλα μας τα παραρτήματα ξεπερνά το 70 %

Όταν κι άλλες επιχειρήσεις ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, τότε θα έχουμε κάνει τον κόσμο μας καλύτερο!

Παρακολουθήστε την εκδήλωση εδώ