VIDEO

Μια ομάδα χορευτών με σύνδρομο Down στην πιο επαναστατική «Ιεροτελεστία της Άνοιξης»


The Jennettes

20 Οκτωβρίου 2021

Μια ομάδα χορευτών με σύνδρομο Down στην πιο επαναστατική «Ιεροτελεστία της Άνοιξης»

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου να ήταν χθες, αλλά ο χορός πρέπει να γιορτάζεται κάθε μέρα, κάθε στιγμή και με κάθε αφορμή. 

Το Nowness με αφορμή την ημέρα, υμνεί την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Stravisnky, αναδημοσιεύοντας ένα video του από το 2019, όπου άτομα με σύνδρομο Down χορεύουν μπαλέτο, κάνοντας μερικές από τις πιο εκφραστικές κινήσεις. Όπως λέει ένας από τους χορευτές που συμμετείχαν: «Μετά τον χορό, νιώθω ενθουσιασμό και αμηχανία, μαζί». 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOWNESS (@nowness)

Υπό την καθοδήγηση του θεατρικού θιάσου "Royal Ballet", το Culture Device, το οποίο είναι ένα πρωτοποριακό θέατρο χορού για καλλιτέχνες με σύνδρομο down, παρουσίασε στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου μια ξεχωριστή ερμηνεία του έργου του Stravinsky, «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Οι χορευτές με σύνδρομο Down λόγω της αυθόρμητης φύσης τους, συνολικά μεταφέρουν στον θεατή ένα ασύλληπτο θέαμα με γνήσιες εκφράσεις και μια μαγική κινησεολογία. Το σπουδαιότερο ίσως έργο του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη, που επηρέασε σημαντικά τον χώρο της μουσικής και του χορού τον 20ο αιώνα, προκάλεσε την εξέγερση των θεατών πριν 109 χρόνια στην πρεμιέρα του. 

Μπορεί σήμερα να αποθεώνεται παγκοσμίως αλλά τότε η χορογραφία είχε θεωρηθεί εκτός ρυθμού και οι κινήσεις χωρίς κανέναν συγχρονισμό. O ίδιος ο Stravinsky είχε πει κάποτε για το έργο: «Είδα με τη φαντασία μου μία ιερή παγανιστική τελετή: σοφοί ηλικιωμένοι, καθισμένοι σε κύκλο, βλέπουν ένα νέο κορίτσι να χορεύει προς το θάνατο. Τη θυσίαζαν για να εξευμενίσουν τον θεό της άνοιξης».

Το Nowness παρουσιάζει ιδιαίτερα projects, ενσωματώνοντας στο τελικό αποτέλεσμα άτομα που βρίσκονται συχνά στο περιθώριο και μέσα από την τέχνη, έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις ιδιαιτερότητές τους, ομορφαίνοντας λίγο παραπάνω το χορό και το μπαλέτο. 

Τα άτομα που συμμετέχουν στο παραπάνω χορευτικό ξεσηκώνουν τον θεατή και τον συμπαρασύρουν σε μια θυελλώδη συναισθηματική έξαρση που αφήνει απ' έξω κάθε αρνητική χροιά και υμνεί την τελειότητα κάθε ανθρώπινης ατέλειας. 

Δείτε ακόμη: Ένα παιδί με σύνδρομο Down που έχει την ικανότητα να πετάει