image
WELL BEING

Έxεις έκζεμα; 4 φυσικές θεραπείες που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα συμπτώματα


Οι φυσικές θεραπείες μπορούν να καταπραΰνουν τον κνησμό του δέρματος που συνοδεύεται από το έκζεμα
Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Αυγούστου 2023

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν κρέμες, φυσικά προϊόντα και αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να διαχειριστούν ή να αποτρέψουν τα δυσάρεστα συμπτώματα του εκζέματος.Οι φυσικές ουσίες, όπως το τζελ αλόης βέρα και το λάδι καρύδας , μπορούν να ενυδατώσουν το ξηρό δέρμα και να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και τα επιβλαβή βακτήρια, μειώνοντας το πρήξιμο και αποτρέποντας τη μόλυνση.

Οι φυσικές θεραπείες δεν μπορούν να θεραπεύσουν το έκζεμα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

image

Τζελ αλόης βέρα

Το τζελ της αλόης προέρχεται από τα φύλλα του φυτού αλόης. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τζελ αλόης βέρα για αιώνες για να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Μια κοινή χρήση είναι να καταπραΰνει το έκζεμα.

Τα αντιβακτηριακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα της αλόης μπορούν να αποτρέψουν τις λοιμώξεις του δέρματος, οι οποίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν ένα άτομο έχει ξηρό δέρμα.

image
Unsplash

Η National Eczema Association (NEA) αναφέρει ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στις παθήσεις του δέρματος. Ωστόσο, συνίσταται προσοχή, καθώς τα οξέα του ξιδιού μπορούν να βλάψουν τον μαλακό ιστό.

Καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ότι το μηλόξυδο μειώνει τα συμπτώματα του εκζέματος, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει.

Όπως για παράδειγμα στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος. Γιατί ενώ το δέρμα είναι φυσικά όξινο, στα άτομα με έκζεμα μπορεί να είναι λιγότερο όξινο, και αυτό μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του δέρματος. Η εφαρμογή όμως αραιωμένου μηλόξιδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας του δέρματος. Αλλά πρέπει να προσέχετε γιατί το ξύδι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα εάν δεν αραιωθεί.

Αντιθέτως, πολλά σαπούνια και καθαριστικά είναι αλκαλικά,  διαταράσσοντας την οξύτητα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να το αφήσει το δέρμα ευάλωτο σε βλάβες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και γιατί το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα. Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Escherichia coli και Staphylococcus aureus.

image
Pexels

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, που σημαίνει ότι προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμένο δέρμα. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Γι αυτό και κάποιες διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφίμων περιλαμβάνουν:

  • Ψάρι
  • Φυλλώδη λαχανικά
  • Φασόλια και φακές
  • Πολύχρωμα φρούτα
  • Λαχανικά
  • Κκουρκουμάς και κανέλα
image

Το λάδι καρύδας περιέχει υγιεινά λιπαρά οξέα που μπορούν να προσθέσουν υγρασία στο δέρμα, βοηθώντας έτσι τα άτομα με ξηρό δέρμα και έκζεμα.

Επίσης, το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και βελτιώνοντας την υγεία του φραγμού της επιδερμίδας.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Εφαρμόστε κρύο λάδι καρύδας απευθείας στο δέρμα μετά το μπάνιο και έως και αρκετές φορές την ημέρα. Χρησιμοποιήστε το πριν από τον ύπνο για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο όλη τη νύχτα.

Το λάδι καρύδας είναι γενικά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η θερμοκρασία του σώματος το μετατρέπει σε υγρό. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην καρύδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν λάδι καρύδας.