WELL BEING

Το λάθος που κάνουν όλοι οι γονείς, προσπαθώντας να φτιάξουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2024

Το λάθος που κάνουν όλοι οι γονείς, προσπαθώντας να φτιάξουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους
Freepik
Αυτός σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να έρθεις πιο κοντά στο παιδί σου και να επηρεάσεις τη συμπεριφορά του

Η ανατροφή ενός παιδιού κανείς δεν είπε ότι είναι απλή, ομαλή και ήρεμη. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι όσο μεγαλώνει όλο και περισσότεροι είναι οι παράγοντες που το επηρεάζουν, αφού έρχεται σε επαφή με αμέτρητα ερεθίσματα. Το να δημιουργήσεις μια σωστή προσωπικότητα και έναν ευτυχισμένο άνθρωπο είναι ένα πολύπλοκο και απαιτητικό εγχείρημα, που απαιτεί προσπάθεια, επικοινωνία και πολλή δουλειά.

Όταν το παιδί βγαίνει από τον χώρο του σπιτιού και της οικογένειας και πηγαίνει στο σχολείο - ένα μεγαλύτερο περιβάλλον με ανθρώπους κοντά στην ηλικία του - είναι πολύ εύκολο να επηρεαστεί και ενδεχομένως να υιοθετήσει στοιχεία του χαρακτήρα τους. Αυτή τη συναναστροφή άλλες φορές βοηθάει στην εξέλιξή του, ενώ άλλες το κρατάει στάσιμο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στο παιδί τους σε αυτή τη φάση της ζωής τους και να συζητάνε, ώστε να ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στο σχολείο. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στο παιδί σου τόσο μεγαλύτερη οικειότητα θα νιώθει να σε εμπιστευτεί. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό λάθος, που το κάνουν σχεδόν όλοι οι γονείς - προσπαθώντας να βοηθήσουν το παιδί τους, σύμφωνα με τη δική τους γνώμη.

Jenny.Gr
Freepik

Το μεγάλο λάθος των γονέων στην ανατροφή του παιδιού

Ως γονείς θα πρέπει να δίνουμε χώρο στα παιδιά μας να αναπτυχθούν και να ζήσουν, βάζοντας πάντοτε τα όριά μας. Καλό θα ήταν να έχουν επίγνωση για ό,τι συμβαίνει και υπάρχει στη ζωή τους, κρατώντας, όμως, διακριτική στάση, που δεν θα το φέρει σε αμηχανία.

Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι γονείς να κατηγορούν κάποιους από τους φίλους του παιδιού τους για την κακή συμπεριφορά του και τη δυσκολία προσαρμογής του. Αυτό το παιδί - που κατηγορείται - μπορεί να είναι είτε μη επιμελής μαθητής είτε να βιώνει οικογενειακές συγκρούσεις στο σπίτι είτε να νιώθει παραμέληση, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή στο σχολείο.

Βάζοντας στο παιδί σου τον όρο να σταματήσει να συναναστρέφεται με αυτόν τον συμμαθητή του, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλεις στην περιθωριοποίησή του, βλάπτεις και το ίδιο το παιδί σου. Τα παιδιά από την προεφηβεία τείνουν να είναι αντιδραστικά και να επηρεάζονται πολύ από τους φίλους τους. Όταν, λοιπόν, εσύ είσαι απόλυτη και αυστηρή, δημιουργείς προβλήματα στη συμπεριφορά του.

Jenny.Gr
Freepik

Είναι λογικό και απολύτως κατανοητό οι γονείς να μην συμφωνούν με όλες τις επιλογές των παιδιών τους. Η συζήτηση και η επικοινωνία είναι τα κλειδιά που χρειάζεσαι για να βρίσκεσαι κοντά στο παιδί σου και να εκφράζεις τη γνώμη σου αναφορικά με τις επιλογές του. Μόνο έτσι είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι ακριβώς κάνει στη ζωή του, ώστε να αντιδράσεις. Κι όταν λέμε αντιδράσεις, δεν εννοούμε να ανεβάσεις τους τόνους και να βάλεις τιμωρίες.

Για παράδειγμα, είναι μέγα λάθος να πεις στο παιδί σου ότι ο τάδε φίλος του είναι «κακή επιλογή». Αντί αυτού, εξήγησέ του με επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει να ακολουθεί τις πράξεις του, μεταφέροντάς του τον αντίκτυπο που θα έχει στον εαυτό του είτε τώρα είτε στο μέλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.