WELL BEING FITNESS

Μήπως είστε εθισμένοι στην άσκηση;


27 Οκτωβρίου 2014

Η άσκηση είναι το καλύτερο πράγμα, που μπορείτε να κάνετε για το σώμα και το μυαλό σας. Αλλά, όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο, ακόμα και η προπόνηση δεν είναι καλό να γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πέρα από τα προφανή μειονεκτήματα όταν το παρακάνετε, όπως κόπωση και τραυματισμούς, υπάρχει ένα ακόμα πιο ανησυχητικό πρόβλημα. Οι ώρες που δαπανάτε στο γυμναστήριο μπορεί να είναι ένα σημάδι της εξάρτησης από την άσκηση και διακρίνεται από τα κλασικά συμπτώματα του εθισμού.

Η αερόβια δραστηριότητα, ιδίως, αυξάνει τη  διάθεση, και σας ηρεμεί, γιατί απελευθερώνονται  νευροδιαβιβαστές, όπως οι ενδορφίνες, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οι οποίοι φέρνουν ευτυχία και επιτυχία. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό, για να προκαλέσει εξάρτηση, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν την τάση να αισθάνονται κατάθλιψη. Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε την άσκηση, για να αντιμετωπίσετε ένα συναισθηματικό πρόβλημα, είτε πρόκειται για την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εξάρτηση. Όταν η γυμναστική σας δίνει αυτό που χρειάζεστε συναισθηματικά και σας  βοηθάει να ξεφύγετε από τα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε επέρχεται ο εθισμός. Και τότε χρειάζεστε να κάνετε όλο και περισσότερη άσκηση, για να πάρετε το ίδιο αποτέλεσμα, και εάν δεν πάτε γυμναστήριο έστω και για δύο μέρες, αισθάνεστε τα συμπτώματα της απόσυρσης, όπως η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα.

Δεν είναι μια επίσημη ψυχιατρική διάγνωση, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πιστεύουν, ότι η εξάρτηση της άσκησης είναι μια μορφή εθισμού συμπεριφοράς, όπως τα τυχερά παιχνίδια. Πρέπει να θυμάστε ότι, η πραγματική ουσία του ζητήματος, είναι ο λόγος που γυμνάζεστε, και όχι ο αριθμός των ωρών που ξοδεύετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.