WELL BEING FITNESS

Συμβουλές για να ασκηθείτε με ασφάλεια όσοι έχετε άσθμα


6 Σεπτεμβρίου 2015

6b8e3ff15a1f01f993a7d0f2d8f19afdkaieya.jpg

Όσοι έχετε άσθμα, γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να ασκείστε σε τακτική βάση. Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει, ότι αν προσεγγίσετε τη σωματική δραστηριότητα με σωστό τρόπο, μπορεί στη πραγματικότητα να μειωθούν τα συμπτώματα του άσθματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Thorax, οι ερευνητές παρακολούθησαν 43 άτομα για 3 μήνες, τα οποία είχαν μέτριο έως σοβαρό άσθμα. Οι μισοί από τους ασθενείς έκαναν απλές ασκήσεις αναπνοής δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αερόβιας κατάρτισης σε διάδρομο δύο φορές την εβδομάδα. Κάθε συνεδρία ήταν 35 λεπτά, συμπεριλαμβανομένης 5 λεπτά προθέρμανσης και 5 λεπτά αποθεραπείας. Μέχρι το τέλος της μελέτης, η φλεγμονή των αεραγωγών είχε μειωθεί σημαντικά στην ομάδα των ατόμων που έκανε διάδρομο και επίσης, αυτή η ομάδα είχε λιγότερα περιστατικά, όσο αφορά τα συμπτώματα του άσθματος. Για την ομάδα που δεν έκανε σωματική δραστηριότητα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή. Αυτά τα ευρήματα δηλώνουν, ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του άσθματος. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για να ασκείστε με ασφάλεια, όσοι έχετε άσθμα. Παρόλα αυτά καλό είναι να επισκεφτείτε και τον γιατρό σας, ώστε να σας πει ποιες είναι οι κατάλληλες προπονήσεις.

Η κολύμβηση σε μια πισίνα είναι μια καλή επιλογή, για όσους από εσάς έχετε άσθμα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι είναι λιγότερο πιθανό να πάθετε κρίσεις άσθματος, όταν κολυμπάτε σε σχέση με άλλες εξωτερικές δραστηριότητες. Η ζεστασιά στην πισίνα βοηθάει τη λειτουργία των πνευμόνων και των αεραγωγών. Απλά βεβαιωθείτε, ότι το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο πριν πάτε για κολύμπι και επίσης, όπως συμβαίνει με κάθε νέα άσκηση, ξεκινήστε αργά και αυξήστε την ένταση σταδιακά. Ένα πιθανό σημείο που πρέπει να δώστε προσοχή, είναι το χλώριο, γιατί ενδέχεται σε κάποιους να προκαλέσει κρίσεις .

Όταν ασκείστε πρέπει να έχετε έναν σταθερό ρυθμό, ώστε να μην επιβαρύνετε τους πνεύμονες σας. Μια βαριά αναπνοή μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε συριγμό, βήχα και σφίξιμο στο στήθος, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης υψηλής έντασης, δεδομένου ότι μπορεί να αναπνέετε από το στόμα. Ενώ μια σωματική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, σας επιτρέπει να διατηρείτε κανονική αναπνοή και κατά κύριο λόγο σας βοηθάει να αναπνέετε από τη μύτη. Άρα, αν θέλετε να κάνετε μια δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, να προτιμήσετε το περπάτημα, ενώ αν θέλετε να κάνετε ποδήλατο ή τρέξιμο, στόχος πρέπει να είναι η σταθερή ταχύτητα, ώστε οι πνεύμονες σας να λειτουργούν με τον ίδιο ρυθμό. Ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς, για να επιτρέψετε στους αεραγωγούς σας να προσαρμοστούν και μην αυξήσετε απότομα την ένταση, γιατί μπορεί να προκαλέσετε εξάρσεις άσθματος.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που πρέπει να δίνετε προσοχή, όταν ασκείστε, είναι ο καιρός. Το κρύο και οι ξηρές θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος, ανάλογα με τη περίπτωση, γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Όμως, σε γενικές γραμμές, τα χειμερινά σπορ, όπως το πατινάζ στον πάγο και το σκι, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εξάρσεις. Επιτρέποντας στο σώμα σας να προσαρμοστεί σταδιακά στις αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να σας βοηθήσει. Επίσης, αν καλύπτετε το στόμα σας με μια μάσκα ή ένα μαντήλι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, γιατί με αυτό τον τρόπο ο αέρας ζεσταίνεται και υγραίνεται, πριν φτάσει στους πνεύμονές σας. Να είστε προσεκτικοί στη γύρη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, γιατί και τα δύο προκαλούν άσθμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.