WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εσείς είστε εξωστρεφής ή εσωστρεφής χαρακτήρας;


1 Αυγούστου 2016

photo-1472746729193-36ad213ac4a5.jpg

Έχετε αναρωτηθεί σε ποιόν τύπο ανήκετε; Είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όλοι μας επιδεικνύουμε και τις δυο ιδιότητες. Παρόλα αυτά πολλοί από εμάς έχουμε μια κυρίαρχη πλευρά. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτούς τους δυο όρους ήταν ο ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, ο οποίος πίστευε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να καταλάβουμε τι είμαστε πραγματικά. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους δυο χαρακτήρες, ώστε να βρείτε που ανήκετε.

Εξωστρεφείς

Οι εξωστρεφείς συνήθως είναι ενεργητικοί, αστείοι και αναζητούν την επικοινωνία με τους άλλους. Έτσι μπορεί ένα βράδυ να βρεθούν ξαφνικά ανάμεσα σε μια ντουζίνα φίλους και να συζητούν μαζί τους τις ιδέες και τα σχέδια τους. Αγαπούν τους ανθρώπους και τους είναι πολύ εύκολο να έρχονται σε επαφή με καινούρια άτομα. Όταν οι εξωστρεφείς βρεθούν σε ένα πάρτυ, μέχρι το τέλος της βραδιάς θα έχουν αποκτήσει καινούριους φίλους, θα έχουν ανταλλάξει τηλέφωνα και μπορεί να έχουν κλείσει ραντεβού για καφέ. Γενικά τείνουν να έχουν ένα ευρύ κύκλο φίλων και έχουν την τάση να τους εκφράζουν όλα όσα σκέφτονται και αισθάνονται.

Από την άλλη μεριά έρευνες έχουν δείξει ότι οι εξωστρεφείς βαριούνται πολύ εύκολα και είναι πιο επιρρεπείς στις καταχρήσεις. Επίσης, πολλές φορές παίρνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα επηρεασμένοι από τον περίγυρο τους, με αποτέλεσμα να κάνουν αρκετά λάθη.

Εσωστρεφείς

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν πρέπει να ταυτίζονται με τους ντροπαλούς. Έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που επεξεργάζονται τα πράγματα. Φυσικά οι εσωστρεφείς αγαπάνε και εκείνοι τους ανθρώπους, αλλά όχι όλους. Θα αγαπήσουν πολύ λίγα άτομα και είναι επιλεκτικοί στις συναναστροφές τους. Δεν θέλουν να τραβάνε την προσοχή και δεν είναι εξοικειωμένοι με το πλήθος. Για αυτό όταν πάνε σε ένα πάρτυ, θα κάτσουν ήσυχα ακούγοντας αυτά που λένε οι άλλοι. Εστιάζουν την προσοχής τους κυρίως στις δικές τους εσωτερικές ανησυχίες και μπορεί να αγνοούν αυτό που συμβαίνει γύρω τους. Για παράδειγμα πολλοί αναρωτιούνται πώς μπορούν να διαβάζουν ένα βιβλίο, ενώ γύρω τους γίνεται πανικός από θόρυβο. Γενικά οι εσωστρεφείς άνθρωποι συλλογίζονται μόνοι τους αυτά που τους απασχολούν και εξωτερικεύουν πολύ δύσκολα τα συναισθήματα τους.

Από την άλλη μεριά έρευνες έχουν δείξει ότι οι εσωστρεφείς κινδυνεύουν από ψυχοσωματικά προβλήματα, επειδή δεν εκφράζουν αυτό που νιώθουν. Μπορεί να μοιάζουν πιο ώριμοι από τους εξωστρεφείς, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα, γιατί τους λείπει η ικανότητα να μοιράζονται ιδέες και σκέψεις.

Εσείς που ανήκετε; Ποια είναι η κυρίαρχη πλευρά σας;

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.