WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Άνθρωποι που βρίσκονταν σε κώμα αποκαλύπτουν την εμπειρία τους


The Jennettes

30 Ιανουαρίου 2018

hospital-840135-960-720.jpg

Το να ακούει κανείς αυτές τις εμπειρίες είναι μία τρομακτική και συναρπαστική ματιά στο πώς δουλεύει ο εγκέφαλος και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, μερικοί άνθωποι που βίωσαν την εμπειρία του να είσαι σε κώμα, πήραν μέρος σε ένα thread στο Reddit και περιέγραψαν το πώς είναι να έχεις συναίσθηση ενώ τεχνικά είσαι αναίσθητος. Απ' ότι φαίνεται, πολλά περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο κεφάλι σου όσο βρίσκεσαι σε κωματώδη κατάσταση.

Μερικοί περιέγραψαν ζωντανά όνειρα και εφιάλτες, τους οποίους δεν κατάφεραν να ξεχάσουν καιρό αφού ξύπνησαν απ' το κώμα. "Για τον περισσότερο καιρό είχα ζωντανούς και τρομακτικούς εφιάλτες που ενσωμάτωναν αυτά που συνέβαιναν γύρω μου," έγραψε ένας χρήστης. "Ονειρευόμουν πως ήμουν πάνω σε ένα πλοίο που βυθιζόταν (το κρεβάτι που βρισκόμουν κουνιόταν αυτόματα για να μην κάνω πληγές κατάκλισης) αλλά υπήρχαν και συγκεκριμένα σημεία που θυμόμουν. Φίλοι που γέλαγαν ή έκλαιγαν όσο βασανιζόμουν (όταν 20 φίλοι μου δεν πήγαν στο σχολείο για να έρθουν να με δουν), τον πατέρα μου να προσπαθεί να παλέψει με κάποιον (εκείνος φώναζε σε μία νοσοκόμα για κάτι) και κάποιον να προσπαθεί να με πνίξει (προσπαθούσαν να με διασωληνώσουν).

Ένας άλλος χρήστης είπε πως ενώ είχε πλήρη άγνοια για το τι γινόταν γύρω του όσο βρίσκονταν σε κώμα, βίωναν εξαιρετικά ρεαλιστικά οράματα που πίστευαν πως ζούσαν κανονικά τη ζωή τους ενώ στην πραγματικότητα ήταν σε κώμα. "Όταν ξύπνησα απ' το κώμα, δεν μπορούσα να θυμηθώ καν ότι ήμουν στο νοσοκομείο. Νόμιζα πως ζούσα κανονικά τη ζωή μου όλον αυτόν τον καιρό," έγραψε.

Ο πατέρας ενός χρήστη που βρισκόταν σε κώμα, περιέγραψε πως έβλεπε πως ζούσε για έξι μήνες κάτω από μία σχάρα υπονόμου, ενώ ο φίλος ενός άλλου "βρισκόταν σε ένα συνεχές όνειρο πως ήταν κολλημένος μέσα σε έναν τοίχο και δεν μπορούσε να ξεφύγει".
 
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κώματος και όπως φάνηκε από το Reddit και τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, οι εγκέφαλοι λειτουργούν ανάλογα με την κατάσταση αναισθησίας τους. Οι γιατροί προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει όσο κάποιος βρίσκεται σε κώμα, αλλά για τώρα, είναι σημαντικό πως οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να ακούσουν τι συμβαίνει γύρω τους. Οπότε αν επισκέπτεστε κάποιον που βρίσκεται σε κώμα, μιλήστε τους με απαλή φωνή, στην περίπτωση που τους βοηθήσει με οποιοδήποτε τρομακτικό όρεμα μπορεί να έχουν εκείνη τη στιγμή.
 
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.