WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι άνθρωποι με κατάθλιψη μιλούν με διαφορετικό τρόπο


19 Μαρτίου 2018

000-par1381282.jpg

Η έκφρασή του μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στους άλλους. Αρκεί να αναλογιστούμε πώς αντιδρούμε στο άκουσμα των τραγουδιών που έγραψε ο Kurt Cobain ή η Amy Winehouse, και στην ποίηση της Sylvia Plath.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη γλώσσα. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ο στόχος αυτός γίνεται όλο και πιο επιτευκτός. Σύμφωνα με μία μελέτη που ανέλυσε κείμενα καλλιτεχνών που έχουν δώσει την προσωπική τους μάχη, υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούν οι ασθενείς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αγαπημένα τους επίθετα, είναι εκείνα που αφορούν αρνητικά συναισθήματα. Μόνος, δυστυχισμένος, μίζερος είναι τα πιο διαδεδομένα. Τα γράφουν όλα στο πρώτο πρόσωπο, και θα παρατηρήσουμε ότι στα γραπτά τους συναντάται πολλές φορές η αντωνυμία «εγώ».

Απόλυτες εκφράσεις, όπως ποτέ, πάντα, όλα και τίποτα κυριαρχούν, ενώ φαίνεται πως αυτά τα άτομα είναι απόλυτοι ως προς την άποψή τους για τον κόσμο: Όλα είναι άσπρα ή μαύρα – τίποτα ενδιάμεσο.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους που έχουν, πλέον, αναρρώσει, θα διαπιστώσουμε ότι κατά 70% η θεματολογία των γραπτών τους είναι ίδια. Έτσι, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, εάν κάποιος έχει ζήσει κάτι τέτοιο μία φορά, είναι πολύ πιθανό να μην επανέλθει ποτέ πλήρως.

Σήμερα, η κατάθλιψη μαστίζει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ασθενείς, ενώ τα ποσοστά εμφάνισής της έχουν αυξηθεί κατά 18% από το 2005. Τουλάχιστον, μπορώντας να εντοπίσουμε σημάδια της, γίνεται πιο εύκολο να βοηθηθεί κάποιος που πάσχει και να μπορέσει γρηγορότερα να νιώσει όπως πριν.

 

Gallery: Δείτε επίσης την επιλόχειο κατάθλιψη της Adele, μετά τη γέννηση του γιου της

[gallery-712103]

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.