Όλοι έχουμε πει ψέματα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Συχνά, αποφεύγουμε την αλήθεια για να σώσουμε τη σχέση μας, να βοηθήσουμε τους άλλους – ή τον εαυτό μας, και γενικότερα για να διατηρήσουμε μία καλύτερη εικόνα στην κοινωνία. Είναι κάτι ανθρώπινο και, πολλές φορές, κατανοητό.
Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία από πολύ μικρή ηλικία. Το θέμα είναι ότι, όσο μεγαλώνουμε, είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε εντελώς πλαστές καταστάσεις για να υποστηρίξουμε το αρχικό εκείνο ψέμα που είπαμε.
Το ιδανικό, είναι να μη μας καταλάβει κανείς. Εμείς, όμως, πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποιος άλλος δεν είναι ειλικρινής μαζί μας;
Έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων έδειξε το 2014 ότι οι άνθρωποι έχουμε την υποσυνείδητη ικανότητα να ανιχνεύουμε ένα ψέμα, αν και δε μεταφράζεται πάντα σε συνειδητή σκέψη. Ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε αμέσως, δηλαδή, το υποσυνείδητό μας έχει καταγράψει σημάδια που δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει.
Επιπλέον, οι αναλήθειες αποκαλύπτονται εύκολα εάν ζητήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία που μας λέει ο συνομιλητής μας. Θα προσέξουμε ότι θα μας δίνει μονολεκτικές απαντήσεις, ή θα επαναλαμβάνει πρώτα την ερώτηση. Το ότι λέει ψέματα, δε σημαίνει ότι έχει μία εύκολη απάντηση για όλα – κάποια στιγμή θα μπερδευτεί και θα προδοθεί.
Βέβαια, και η δική μας στάση μπορεί να μας βοηθήσει. Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται εύκολα τους γύρω τους και δεν είναι γεμάτοι άμυνες και «τείχη προστασίας», τείνουν να αναγνωρίζουν πότε κάποιος τους λέει την αλήθεια και πότε όχι.
Διαβάστε επίσης: 6 απρόσμενα χαρακτηριστικά που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.