WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι λέξεις που χρησιμοποιούν περισσότερο όσοι έχουν κατάθλιψη


The Jennettes

7 Νοεμβρίου 2018

sydney-sims-519706-unsplash.jpg

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη ψυχική νόσος μετά τις αγχώδεις διαταραχές. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι την αντιμετωπίζει το 4,7% του πληθυσμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες. Πολύ συχνά, η κατάθλιψη δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί έγκαιρα, ή δεν διαγνώσκεται καθόλου. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε τρόπος να "προβλέψει" ένας υπολογιστής τις πιθανότητες ενός ατόμου να νοσήσει από κατάθλιψη; Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι πλέον πιο εφικτό από ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Αυτά τα λουλούδια μπορεί να είναι το κλειδί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι υπάρχουν λέξεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως κόκκινες σημαίες. Η ομάδα έψαξε και κατέγραψε τις λέξεις που χρησιμοποίησαν στα posts τους 1.175 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν χρησιμοποιούν πολύ τις αντωνυμίες «εγώ» και «εμένα», όπως και έννοιες σχετικές με εχθρότητα και μοναξιά. Άλλες ενδεικτικές λέξεις είναι τα «δάκρυα» και τα «συναισθήματα».

«Αυτά που οι άνθρωποι γράφουν διαδίκτυο δείχνουν μια πτυχή της ζωής τους που είναι δύσκολο να εντοπιστεί αλλιώς», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Andrew Schwartz. «Τα δείγματα ασθενειών οπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και το μετατραυματικό στρες, μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα στις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο»

Δείτε τη gallery: Η επιλόχειος κατάθλιψη της Adele, μετά την γένννηση του γιου της

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.