Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Ή όχι;
Πολύ συχνά ακούμε - κι ενίοτε αναπαράγουμε - φράσεις που πάνε "πακέτο" με τη γυναικεία φύση, όπως για παράδειγμα ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο ώριμες, πιο ανασφαλείς και λιγότερο καλές στα μαθηματικά από τους άντρες. Σε τι βαθμό όμως ισχύει πραγματικά αυτό;
Παρακάτω έχουμε βρει, ελέγξει και καταρρίψει -με έρευνες!- μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς μύθους που συνοδεύουν τις γυναίκες.
Oι γυναίκες δεν έχουν αυτοπεποίθηση
Ένα πολύ κλασικό στερεότυπο, το οποίο επηρεάζει τις γυναίκες σε προσωπικό, αλλά κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι ο μύθος του δυναμισμού. "Οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια αυτοπεποίθηση με τους άντρες, για αυτό δεν κερδίζουν τις ίδιες θέσεις εργασίας".
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν μια χαρά αυτοπεποίθηση, την οποία προσπαθούν να κρύψουν. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από τρια ευρωπαϊκά Business Schools, ο δυναμισμός δεν "μεταφράζεται" το ίδιο καλά στις γυναίκες και τους άντρες. Ενώ η πλήρης αυτοπεποίθηση χαρίζει στους άντρες περισσότερη επιρροή, οι γυναίκες που δείχνουν αντίστοιχη συμπεριφορά εισπράττουν αρνητικές αντιδράσεις. Για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, οι γυναίκες χρειάζεται να ισορροπήσουν ανάμεσα στον δυναμισμό και τη σεμνότητα.
Οι άντρες είναι καλύτεροι στα μαθηματικά και την επιστήμη από τις γυναίκες
Κρίνοντας από τον διαχρονικά μικρό αριθμό γυναικών στους τομείς STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Mηχανική και Μαθηματικά), πολλοί άνθρωποι έχουν συμπεράνεί -και συνεχίζουν να συμπεραίνουν- ότι απλώς οι άντρες είναι "εργοστασιακά" καλύτεροι σε αυτούς τους τομείς, και τους αρέσουν περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι το αν ένα παιδί τα πηγαίνει ή όχι καλά με τα μαθηματικά, έχει να κάνει περισσότερο με κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες παρά με το φύλο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ανάμεσα σε τάξεις του ίδιου επιπέδου, δεν υπάρχει καμία στατιστικά σημαντική απόκλιση ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια. Μάλιστα, υπάρχει ένα παράδοξο: Σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες που υπάρχει διαχωρισμός των αγοριών και των κοριτσιών στις τάξεις, τα κορίτσια τα πάνε καλύτερα από τα αγόρια στα μαθηματικά - ίσως επειδή η "κακή" απόδοση των κοριτσιών οφείλεται στις διακρίσεις εντός της τάξης, και όχι στην αντιληπτική τους ικανότητα. Μάλιστα, σε μια έρευνα του Yale, οι ίδιοι οι επιστήμονες - οι οποίοι είναι θεωρητικά πιο αντικειμενικοί - έδειχναν πιο πρόθυμοι να προσλάβουν έναν άντρα ερευνητή σε σχέση με μια γυναίκα, ενώ είχαν μπροστά τους το ίδιο βιογραφικό.
Οι γυναίκες θέλουν να φροντίζουν τους άλλους και να κάνουν οικογένεια
Άλλος ένας μύθος που έχει σταθεί εμπόδιο στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, ειδικά στον επαγγελματικό τομέα, είναι αυτός που θέλει τις γυναίκες "προγραμματισμένες" να κάνουν οικογένεια. Συχνά ακούμε ότι οι γυναίκες παρατούν τις καριέρες τους για να γίνουν μητέρες, πράγμα το οποίο στο παρελθόν ίσχυε όντως πολύ.
Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών με ανήλικα παιδιά εργάζονται κανονικά, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα έσοδα του νοικοκυριού βασίζονται σχεδόν ή εξολοκλήρου επάνω τους. Φαίνεται πως οι γυναίκες είναι πρόθυμες να κάνουν καριέρα και οικογένεια παραλλήλως, απλώς δεν τους προσφέρονται τόσο συχνά υψηλότερες θέσεις. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών που δεν προσλαμβάνουν γυναίκες με το φόβο ότι θα αποκτήσουν παιδιά και θα εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.
Οι γυναίκες "γερνάνε" πιο γρήγορα
Και τι δεν έχουμε ακούσει για αυτό το θέμα! Από το ότι οι γυναίκες ωριμάζουν πιο γρήγορα - κι άρα γερνάνε πιο γρήγορα, μέχρι το ότι οι γυναίκες αρχίζουν και "τα χάνουν" νωρίτερα από τους άντρες, που διατηρούν καθαρότερη σκέψη για περισσότερα χρόνια.
Η μεγάλη αλήθεια είναι, ότι ασχέτως της επίδρασης του χρόνου στο σώμα - που σχετίζεται με πολλούς εξωτερικούς παράγοντες - το γυναικείο μυαλό παραμένει πιο νεανικό από το αντρικό. Ο μέσος γυναικείος εγκέφαλος είναι τρία χρόνια νεότερος από έναν αντρικό εγκέφαλο της ίδιας ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες διατηρούν καλύτερα τις νοητικές τους διεργασίες σε σχέση με τους άντρες όσο περνούν τα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, οι γυναίκες βάζουν μεγαλύτερο συναισθηματικό φορτίο στα ερεθίσματα που δέχονται, με αποτέλεσμα να θυμούνται περισσότερο και καλύτερα.
Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.