WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζούνε περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες


9 Οκτωβρίου 2019

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζούνε περισσότερο, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα και να πεθάνουν πρόωρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της θετικής στάσης και της καλής φυσικής υγείας, έχοντας εξετάσει 15 υπάρχουσες μελέτες που εξετάζουν τη συσχέτιση μεταξύ αισιοδοξίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και του συνολικού κινδύνου θανάτου.

Συνολικά, 229.391 συμμετέχοντες, οι οποίοι κυμαίνονταν από 19 έως 93, συμμετείχαν στις μελέτες, οι οποίες μέτρησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας τους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους και την αιτία θανάτου τους, εάν ήταν εφικτό. Οκτώ από τις μελέτες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, πέντε στην Ευρώπη, μία στο Ισραήλ και μία στην Αυστραλία.

Οι συμμετέχοντες που ένιωθαν αισιόδοξοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. 
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αισιοδοξία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άλλων χρόνιων ασθενειών και ίσως ακόμη και της άνοιας. Αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε επομένως να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην προληπτική ιατρική.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν υγιεινές συνήθειες, αλλά και να αποκομίσουν άμεσα οφέλη, ενώ οι απαισιόδοξοι φαίνεται έχουν την τάση να ακολουθούν πιο ανθυγιεινές συνήθειες. 

Η αισιοδοξία εξαρτάται κατά 25% από τη γενετική, αλλά επηρεάζεται επίσης από παράγοντες όπως η ανατροφή, οι κοινωνικές επιρροές και οι εμπειρίες της ζωής. Ανεξαρτήτως αυτού μπορούμε πράγματι να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης δεξιοτήτων αντιμετώπισης της απαισιοδοξίας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.