WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Ο όρος που έχει γίνει trend στο Twitter και που μπορεί να μας σώσει από τον κορωνοϊό


21 Μαρτίου 2020

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Ο όρος που έχει γίνει trend στο Twitter και που μπορεί να μας σώσει από τον κορωνοϊό

Οι ηγέτες ανά τον κόσμο απευθύνουν καθημερινά έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ορισμένοι έχουν επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει φυσικά πως πολλά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα πρέπει να μείνουν μακριά για ένα χρονικό διάστημα, με σκοπό να αποφευχθεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού, γνωστού και ως COVID-19 . 

Τι είναι όμως η κοινωνική αποστασιοποίηση και πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία; 

Στην πραγματικότητα αυτός ο όρος αναφέρεται στη διατήρηση μιας φυσικής απόστασης μεταξύ του εαυτού σας και άλλων ανθρώπων - κάτι που οι δημόσιοι υπάλληλοι συχνά συνιστούν, για να βοηθήσουν να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εξάπλωση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας. Το CDC αναφέρει ως κοινωνική αποστασιοποίηση, την αποφυγή των μαζικών συγκεντρώσεων και τη διατήρηση της απόστασης (τουλάχιστον 2 μέτρα) από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Έτσι, σε αντίθεση με την "καραντίνα" ή την "απομόνωση", η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραμείνετε στο σπίτι σας. 

Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το κλείσιμο των σχολείων, των εστιατορίων μέχρι τη διατήρηση της απόστασης από άλλους ανθρώπους. Όπως όλες οι προληπτικές πρακτικές στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης το πλύσιμο των χεριών και των περιβαλλοντικών πρακτικών, η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για όλους και πρέπει να ασκείται ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζει το άτομο.

Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρακτική για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να κινδυνέψει η υγεία τους. 

Φυσικά, η διατήρηση της απόστασης από τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι με οποιαδήποτε εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια τείνει να είναι ένας καλός κανόνας για όλους.

 Βοηθάει όμως η κοινωνική αποστασιοποίηση; Οι υπάρχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης μιας πανδημίας, τουλάχιστον στην περίπτωση της γρίπης, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CDC. Μια πιο σταδιακή εξάπλωση σημαίνει ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι λιγότερο πιθανό να καταρρεύσουν. 

Υπάρχουν επιπτώσεις στη ψυχική υγεία από την κοινωνική αποστασιοποίηση;

Αν έχετε διαβάσει για τα οφέλη της κοινωνικοποίησης στην υγεία , ίσως να αναρωτιέστε πώς η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να επηρεάσει την ευημερία σας με την πάροδο του χρόνου. Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε θα σταματήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Πρώτον, είναι αλήθεια ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες, αναφέρει η Barbara Nosal, Ph.D., LMFT, LADC, επικεφαλής της Ακαδημίας Νιούπορτ. Μπορεί να έχουμε την τεχνολογία, όμως ο περιορισμός της σωματικής αλληλεπίδρασης, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να απομονωθούν, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Και όταν οι άνθρωποι απομονώνονται μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για τον COVID-19". Επίσης είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως θα υπάρξει μείωση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης ή θυμού. 

Αυτό που είναι πραγματικά πιο σημαντικό είναι ότι οι ηλικιωμένοι - οι οποίοι είναι ήδη μεταξύ εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές από τον κορωνοϊό - μπορεί να πληγούν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική αποστασιοποίηση, επειδή θα δέχονται πιο συχνά επισκέψεις από μέλη της οικογένειας και φίλους. Μα απλά λόγια κάντε FaceTime με τους παππούδες σας!

Ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση συνιστάται έντονα εν μέσω της πανδημίας των κορωνοϊών, η συνεχής εστίαση σε αυτά τα μέτρα και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο συναισθηματικό φόρτο. Αν και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ανησυχητική, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για την υστερία που προκαλείται από αυτόν τον ιό. Όσοι είχαν συμπτώματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν, αναφέρουν κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να είναι μια απίστευτα τρομακτική εμπειρία και πολλές φορές καταλήγουν στο νοσοκομείο. 

Δεν είναι όλα άσχημα, όμως. Η πρακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί επίσης να είναι μια ευκαιρία να εστιάσετε περισσότερο σε μια υγιεινή διατροφή, στον ύπνο ή σε περιπάτους περισσότερο από ό, τι συνήθως (σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές, δηλαδή). Επίσης, η σύγχρονη τεχνολογία, ευτυχώς, μας επιτρέπει να κάνουμε FaceTime με φίλους και την οικογένειά μας για να μείνουμε σε επαφή, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των συναισθημάτων της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τεχνολογία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε όποιον δεν είναι σίγουρος για το πώς να διαχειριστεί το άγχος που σχετίζεται με το κορωνοϊό (ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας) και δεν αισθάνεται άνετα να κάνει μια προσωπική θεραπεία. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, μπορείτε να ψάξετε σε πλατφόρμες ψυχικής υγείας ή να ρωτήσετε τον θεραπευτή σας εάν κάνει τηλεδιάσκεψη.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσφορία, άγχος ή κατάθλιψη που σχετίζεται με κοινωνική απομόνωση ή καραντίνα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ψυχικής υγείας. Οι περισσότεροι θεραπευτές παρέχουν συνεδρίες μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.