WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η ψυχολογία της αγέλης και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό COVID-19


26 Μαρτίου 2020

Τι είναι η ψυχολογία της αγέλης και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό COVID-19

Από τα ζώα μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου όταν μια αγελάδα βρεθεί σε κίνδυνο, οι υπόλοιπες σχηματίζουν μια ομάδα και τρέχουν προς το μέρος της για να τη σώσουν. Το ένστικτο της αγέλης έχει σώσει βουβάλια από λιοντάρια στην Αφρική και κοπάδια πτηνών από τους αετούς.  

Η ψυχολογία της αγέλης βοηθάει μερικές φορές και τους ανθρώπους. Ένας Γάλλος μαθηματικός, που ονομάζεται Marquis de Condorcet, απέδειξε ότι αν τα περισσότερα άτομα σε μια ομάδα κάνουν το σωστό, τότε η μέση επιλογή μιας μεγάλης ομάδας αυτών των ατόμων συγκλίνει να κάνει το σωστό.

Βέβαια η ψυχολογία της αγέλης δεν κάνει πάντα καλό. Και αυτή η επιβλαβής συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει πανικό και σύγχυση. 

Όποιος έχει βρεθεί σε ένα σούπερ μάρκετ αυτή την περίοδο,  μπορεί να δει μια επιβλαβή συμπεριφορά αγέλης: όλοι αγοράζουν πάρα πολύ χαρτί υγείας. Όμως ακόμα κι αν πιστεύουν ότι οι προμήθειες θα εξαντληθούν, δεν μπορούν να φάνε το χαρτί υγείας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα πράγματα για να παραμείνουν καθαροί. Έτσι το χαρτί υγείας δεν βοηθάει και αυτή η συμπεριφορά βλάπτει το άτομο που το χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί να το βρει. 

Τα κοπάδια ακολουθούν τους ηγέτες. Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν από τους εθελοντές να περιπλανηθούν γύρω από μια αίθουσα χωρίς να μιλάνε ο ένας στον άλλο. Στη συνέχεια, κάποιοι έλαβαν συγκεκριμένες οδηγίες να περπατήσουν με αυτοπεποίθηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το 95% των ανθρώπων που δεν είχαν λάβει αυτές τις οδηγίες, κατέληξαν να ακολουθούν όσους περπατούσαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Αυτή λοιπόν την περίοδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη νοοτροπία της αγέλης υπέρ μας.

Η κοινωνική απομόνωση είναι εξίσου κακή για την υγεία μας όπως το κάπνισμα, αλλά μπορούμε να μετριάσουμε τα αποτελέσματά της με τη βοήθεια της ψυχολογίας της αγέλης. Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε.

Καλέστε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας μέσω face time και δώστε του θετική ενέργεια.

Εάν βγαίνετε έξω για άσκηση ή με τον σκύλο σας και δείτε κάποιον από μακριά χαμογελάστε του και πείτε ένα γειά. 

Επικοινωνήστε (χωρίς να τον αγγίξετε) με έναν γείτονα.

Διαδώστε θετικά μηνύματα στο διαδίκτυο. 

Το σημαντικό είναι πως  όλες αυτές οι καλές  πράξεις εξαπλώνονται. Και κάνοντας το καλό, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μεταδοτικό κύμα καλοσύνης, που θα μας βοηθήσει να περάσουμε όλη αυτή την κατάστσση με καλύτερη διάθεση και ψυχολογία. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.