WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3+1 πράγματα που θα κάνουν την παραμονή στο σπίτι λίγο πιο γλυκιά


17 Απριλίου 2020

3+1 πράγματα που θα κάνουν την παραμονή στο σπίτι λίγο πιο γλυκιά

Μείνετε σπίτι - λένε όλοι σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες. Στην προσπάθεια μας να περιορίσουμε την εξάπλωση των κρουσμάτων από τον νέο κορωνοϊό, επιλέγουμε να μένουμε σπίτι, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναθροίσεις και μειώνοντας τις μετακινήσεις μας στις απαραίτητες. 

Ίσως δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε μια εποχή που να χρειαζόταν να μείνουμε σπίτι, για να σώσουμε ζωές. Και ενώ στην αρχή ακούγεται εύκολο, όσο περνάει ο καιρός η παραμονή στο σπίτι μετατρέπεται σε ψυχολογική πρόκληση, μας κάνει να νιώθουμε ανήσυχοι και αγχωμένοι. Όμως είναι φυσιολογικό να νιώθουμε περίεργα, αφού ξαφνικά πρέπει επανασχεδιάσουμε ολόκληρες τις μέρες μας για να καλύψουμε όχι μόνο τις οικονομικές και υλικές μας ανάγκες, αλλά και τις ψυχολογικές και συναισθηματικές μας, διατηρώντας παράλληλα την απόσταση μας. 

Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε πως η κοινωνική επαφή είναι η θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη και γι αυτό επηρεάζει τόσο πολύ τη ψυχολογία μας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μένοντας σπίτι δεν σημαίνει απαραίτητα μοναξιά, αλλά απομόνωση. Γιατί η μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση, κατά την οποία κάποιος νιώθει μόνος του. Από την άλλη μεριά η απομόνωση είναι ο φυσικός διαχωρισμός από τους υπόλοιπους ανθρώπους, χωρίς απαραίτητα να νιώθουμε αποκλεισμένοι. Παρόλα αυτά όσο μένουμε σπίτι μπορεί να νιώθουμε τη διάθεσή μας να πέφτει, ειδικά όταν σκεφτόμαστε πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε την παραμονή μας στο σπίτι λίγο πιο γλυκιά; 

1. Διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο. Πόσες φορές έχετε πει στον εαυτό σας ότι θα ξεκινήσετε αυτό το βιβλίο, αλλά δεν το κάνετε ποτέ; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Χαλαρώστε στον καναπέ και αφήστε τις σελίδες να σας ταξιδέψουν. Ονειρευτείτε ότι γίνεστε και εσείς μέρος της ιστορίας που διαβάζετε. 

jenny.gr

2. Απολαμβάνουμε τις στιγμές με την οικογένεια. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με τα παιδιά μας και να τα χαρούμε λίγο παραπάνω. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, όπως να βάλετε δυνατά μουσική και να χορέψετε ή να πάρετε χαρτιά και μαρκαδόρους και να ζωγραφίσετε. Με την ζωγραφική τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους, ενώ με τον χορό μπορούν να γυμνάσουν το σώμα τους, εκτονώνοντας όλη τους την ενέργεια. Ενθαρρύνετέ τα να ζωγραφίσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν και έπειτα κρεμάστε τα μικρά έργα τέχνης στο δωμάτιό τους. Δοκιμάστε να χορέψετε μαζί τους και να τραγουδήσετε, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες.

3. Μένουμε σπίτι και περνάμε τις πιο γλυκές ώρες, ψήνοντας τα αγαπημένα μας γλυκά. Η μαγειρική είναι ο νέος τρόπος ψυχοθεραπείας. Μας αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές και στρεσογόνες σκέψεις. Η συγκέντρωση στο παρόν, στη δραστηριότητα που κάνουμε εκείνη τη στιγμή, χωρίς παρεμβολές από καταστροφολογικά σενάρια και στρεσογόνες αποφάσεις που θα πάρουμε στο μέλλον, είναι το μυστικό για την ηρεμία μας και για την καλή διάθεση. Μένουμε λοιπόν σπίτι, φοράμε την ποδιά, μπαίνουμε στην κουζίνα, φτιάχνουμε «Τα δικά μας γλυκά» και #mosxomyrizoumeToSpiti. 

jenny.gr

Μένουμε στη στιγμή, στη δημιουργία, στα αρώματα και στις γεύσεις που μας προσφέρουν τα έτοιμα για ψήσιμο γλυκά της alfa και απολαμβάνουμε όποιες από τις τέσσερις γεύσεις θέλουμε ή και τις τέσσερις μαζί, γιατί όχι! Πορτοκαλόπιτα, Σοκολατόπιτα, Γαλατόπιτα και Καρυδόπιτα, όλες φτιαγμένες με παραδοσιακές, αγαπημένες συνταγές και με τοπικές πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας. Είναι μοναδικές γιατί όταν βγαίνουν από τον φούρνο μοσχομυρίζει όλο το σπίτι μας φρεσκοψημένο γλυκό! Είναι πανεύκολες στην ετοιμασία, καθώς μόλις ψηθούν χρειάζονται μόνο το έτοιμο σιρόπι ή το έτοιμο γλάσο που περιέχουν οι συσκευασίες. Πιο γρήγορα, πιο απλά και πιο νόστιμα δεν γίνεται!

jenny.gr

Αφήνουμε στο παρελθόν όσα δύσκολα συνέβησαν μέσα στην ημέρα, αναβάλλουμε οποιαδήποτε σκέψη για μελλοντικά γεγονότα που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα και απολαμβάνουμε «Τα δικά μας γλυκά» της alfaΈνα είναι σίγουρο… ότι δεν θα ξέρετε ποιο να πρωτοδιαλέξετε!


 
Λαχταριστή Σοκολατόπιτα

jenny.gr

Ο λατρεμένος πειρασμός, όπως αποκαλούν τη σοκολάτα οι φανατικοί της γεύσης της, μεταμορφώνεται από την alfa σε μια απολαυστική και ζουμερή σοκολατόπιτα με σταγόνες πραγματικής σοκολάτας!

Κατάλληλη για χορτοφάγους, θα γίνει σίγουρα ανάρπαστη από όλες τις ηλικίες. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και έτοιμο γλάσο σοκολάτας, που θέλει μόνο ζέσταμα, για τέλειο φινίρισμα.

Μυρωδάτη Πορτοκαλόπιτα

jenny.gr

Αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού και φίνο γιαούρτι Σερρών, μέσα στο μοναδικό φύλλο κρούστας alfa. Ένα παραδοσιακό γλυκό για όλες τις ώρες της ημέρας, κατάλληλο για χορτοφάγους, με υπέροχη λεπτή, οικεία γεύση.

Μόλις ψηθεί χρειάζεται μόνο να την περιχύσετε με το έτοιμο σιρόπι, το οποίο ξεπαγώνετε όσο ψήνεται η πίτα σας, ώστε να μην καθυστερεί ούτε λεπτό η απόλαυση!

Αφράτη Καρυδόπιτα

jenny.gr

Σήμα κατατεθέν της ελληνικής ζαχαροπλαστικής! Η κατάλληλη και για χορτοφάγους καρυδόπιτα της alfa έχει αξεπέραστη, παραδοσιακή γεύση που βασίζεται σε ένα φίνο συνδυασμό από φρέσκια καρυδόψιχα, ελληνικό γιαούρτι Σερρών, κακάο, κανέλα και γαρύφαλλο. Για να τη σερβίρετε χρειάζεται μόνο να την περιχύσετε με το έτοιμο σιρόπι, το οποίο ξεπαγώνετε όσο ψήνεται η πίτα.
 
Βελούδινη Γαλατόπιτα

jenny.gr

Η γαλατόπιτα αποτελεί μια κατηγορία… από μόνη της. Ελληνική και αγαπημένη, αποτελεί εγγύηση απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους. Εκλεκτό ελληνικό γάλα και από το ξακουστό φύλλο της alfa και τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας (και της νύχτας!).

Ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα είναι όταν ανοίγουμε τον φούρνο και μοσχοβολάει όλο το σπίτι, κλείνουμε τα μάτια και ταξιδεύουμε σε όμορφες αναμνήσεις. 

4. Μιλάμε με τους αγαπημένους μας. Τι κι αν είμαστε μακριά; Με τη βοήθεια των social μπορούμε να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να συνομιλήσουμε μαζί τους μέσω βιντεοκλήσης. Αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με φίλους ή συγγενείς και να ενισχύσετε τις σχέσεις σας. Θα ήταν καλό, παράλληλα, να μην ξεχνάτε άτομα που μένουν μόνα τους, καθώς αυτά είναι που μας χρειάζονται περισσότερο. Ένα φιλικό μήνυμα είναι αρκετό για να βελτιώσει τη ψυχολογία όλων μας.

Τέλος αποδεχόμαστε τις νέες συνθήκες χωρίς αρνητισμό και κάνουμε τη ζωή μας στο σπίτι όσο πιο γλυκά γίνεται, αληθινά αλλά και μεταφορικά. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.