WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι ναρκισσιστές αγνοούν την κοινωνική αποστασιοποίηση


20 Απριλίου 2020

Γιατί οι ναρκισσιστές αγνοούν την κοινωνική αποστασιοποίηση

Αυτές τις μέρες, τα απλά πράγματα έχουν γίνει περίπλοκα. Ενώ μάσκες προσώπου, γάντια και απολυμαντικά χεριών υπάρχουν σε όλα τα σπίτια.  

Όμως παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούν κατηγορηματικά τις συστάσεις του CDC και του ΠΟΥ. Γιατί και σε ποιους συμβαίνει αυτό; 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι αιτίες είναι πολλές, όμως μια από αυτές είναι ο ναρκισσισμός. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ναρκισσιστές δεν σκέφτονται ποτέ ομαδικά. Δεν έχουν ενσυναίσθηση, έχουν την άποψη ότι είναι παντοδύναμοι και θέλουν να πιστεύουν ότι εξαιρούνται από τους κοινωνικούς κανόνες. 

Οι ναρκισσιστές ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνοι είναι, παραμένουν συναισθηματικά ανώριμοι. Όπως τα παιδιά ή οι έφηβοι δυσκολεύονται να βάλουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από από τις δικές τους, το ίδιο συμβαίνει και με τους ναρκισσιστές. Εάν ρωτήστε έναν θεραπευτή που έχει συνεργαστεί μαζί τους, θα σας πει πόσο λίγη πρόοδο σημειώνουν στο να καταφέρουν να αποκτήσουν υγιείς σχέσεις.

Όμως οι ναρκισσιστές δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν. Μπορούν να είναι γοητευτικοί, να έχουν αίσθηση του χιούμορ και να είναι πολύ διασκεδαστικοί. Στην πραγματικότητα, πολλές διασημότητες, άνθρωποι στην πολιτική και πολύ επιτυχημένοι ηγέτες πληρούν τα κριτήρια για ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας.

Εάν θέλετε να μάθετε αν κάποιος είναι ναρκισσιστής αναρωτηθείτε τα παρακάτω:  

Μήπως εξαντλεί την ενέργειά σας και σας αφήνει να νιώθετε συναισθηματικά κουρασμένοι;

Αναζητά συνεχώς έπαινο και προσοχή;

Διαστρεβλώνει τα γεγονότα για να τροφοδοτήσει το μεγαλείο του;

Έχει εμμονή με την εικόνα του;

Ενδιαφέρεται για εσάς μόνο όταν θέλει κάτι;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κάνετε παρέα με έναν ναρκισσιστή.

Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικοί, στην εποχή του κορωνοϊού, γιατί μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για τη γενική υγεία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.