WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα


1 Σεπτεμβρίου 2020

6 στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την αναβλητικότητα

«Δεν έχω αρκετό χρόνο.» «Είναι πολύ δύσκολο.» «Αυτό θα πάρει πολύ καιρό.» «Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω.» «Θα προτιμούσα να κάνω κάτι άλλο.» 

Πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε με την αναβλητικότητα. Υπάρχει κάτι που θέλουμε ή πρέπει να κάνουμε και δεν το καταφέρνουμε, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η αναβλητικότητα δεν είναι προς το συμφέρον μας. 

Ξεκινώντας κάτι νέο - μια διατροφή μια εργασία, μια άσκηση, καθαρισμό ντουλαπιών, αναζήτηση νέας εργασίας - κάνετε το πρώτο βήμα, αυτό το βήμα οδηγεί σε ένα άλλο και τελικά ακόμη και ένας δύσκολος στόχος γίνεται εφικτός.

Και επειδή για πολλούς η αναβολή είναι μια συνήθης συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές στρατηγικές για να σταματήσετε να είστε αναβλητικοί και να λάβετε δράση. 

Οποιαδήποτε πρόοδος είναι πρόοδος.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως ακόμη και η ελάχιστη πρόοδος προς έναν στόχο, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκολλήσετε και να ξεκινήσετε προς την επίτευξή του. Επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι του στόχου και ξεκινήστε. Ξεκινήστε με κάτι που σας φαίνεται εύκολο. Ακόμα και η μικρή πρόοδος μπορεί να σας αναπτερώσει το ηθικό. 

Απλώς ξεκινήστε.   

Μόλις ξεκινήσετε, θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι τόσο «κακό», όπως θα περίμενε κανείς ή φοβόταν. Κάνοντας ένα μικρό βήμα τη φορά, η μπάλα κυλάει στο λόφο προς την ολοκλήρωση και την επίτευξη. 

Δεν χρειάζεται να σας αρέσει - Απλώς κάντε το. 

Για να πετύχετε έναν στόχο, το τρέχον επίπεδο κινήτρου δεν χρειάζεται να είναι υψηλό - «Μπορούμε να κάνουμε κάτι ακόμα κι αν δεν το αισθανόμαστε». Μόλις ξεκινήσετε, μπορεί  να νιώσετε ότι τελικά σας αρέσει.

Μην κολλήσετε στον φόβο ή προσπαθήσετε να κάνετε το τέλειο. 

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να είναι λογικός για το τι περιμένετε από  αυτόν, τους άλλους και την κατάσταση. Και φυσικά θυμηθείτε ότι είστε άνθρωποι όπως όλοι μας. 

Σκεφτείτε πιο μπροστά.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο. Προετοιμαστείτε για το τι θα κάνετε όταν η κατάσταση γίνει πιο δύσκολη. Ένα σχέδιο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να αλλάξετε το «δεν μπορώ» και το «δεν θέλω» στο «μπορώ» και στο «θέλω».

Επενδύστε στην ευημερία σας.  

Θυμηθείτε ότι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σας στοιχείο είναι ο εαυτός σας, οπότε επενδύστε λίγο χρόνο και ενέργεια στην αυτο-φροντίδα. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, μπορεί να σας ξεκολλήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.