WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του μωρού


8 Νοεμβρίου 2020

Πώς θα προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του μωρού

Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να φέρει μια αναστάτωση και μια νέα τάξη πραγμάτων στην οικογένεια. Γι' αυτό και η προετοιμασία είναι σημαντική για όλα τα μέλη της οικογένειας. Και επειδή μέλος της οικογένειας είναι και το κατοικίδιό μας, θα πρέπει να το βοηθήσουμε να δεχτεί το μωρό με τρυφερότητα και σεβασμό. 

Φτιάξτε ένα πλάνο.

Είτε ο γούνινος φίλος σας είναι σκύλος, γάτα ή άλλο ζώο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα σχέδιο. Σύμφωνα με το American Kennel Club (AKC), τα σκυλιά μπορούν να είναι πρόθυμοι μαθητές, αλλά μπορούν επίσης να εκδηλώσουν ζήλια επειδή δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. 

Με το που μάθετε ότι κυοφορείτε, αρχίστε την καθημερινή εξάσκηση του σκύλου σας στις βασικές δεξιότητες υπακοής. Κάθισε / μείνε κάτω / περίμενε είναι εντολές απαραίτητες για να μπορείτε να ελέγξετε το σκυλί σας και να δώσετε την κατεύθυνση για μια επιθυμητή συμπεριφορά. Όσο αφορά τις γάτες θα πρέπει να βάλετε στο σπίτι τα βρεφικά έπιπλα το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό θα δώσει στη γάτα σας αρκετές εβδομάδες για να εξερευνήσει κάθε επιφάνεια. 

Εξοικειώστε το κατοικίδιο ζώο σας με τους κοινούς ήχους και τις μυρωδιές του μωρού.

Τα νεογέννητα είναι θορυβώδη. Σε τελική ανάλυση, ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουν την ταλαιπωρία, την πείνα, τη θλίψη ή την εξάντληση είναι με το κλάμα. Αλλά η προστιθέμενη αναταραχή μπορεί να είναι συντριπτική για τα μικρά ζώα. Τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να στενοχωρηθούν, να απογοητευτούν και να ταλαιπωρηθούν. Για να αποφευχθεί αυτό, η ASPCA συνιστά την εισαγωγή κοινών ήχων και μυρωδιών στο κατοικίδιο ζώο σας πριν από την άφιξη του μωρού.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση ηχογραφημένων ήχων μωρών σε συνδυασμό με λιχουδιές για να βοηθήσουν τα ζώα σας να δημιουργήσουν συσχετισμούς. Γιατί; Επειδή αντί να φοβάται ή να αναστατώνεται από το θόρυβο το σκυλί ή η γάτα σας, θα τον υποδεχτεί με ηρεμία.

Αλλάξτε τη ρουτίνα για τη φροντίδα των κατοικίδιων.

Όταν φτάσει το μικρό σας στο σπίτι όλα θα αλλάξουν, τόσο για εσάς όσο και για τα κατοικίδια ζώα σας. Η διάρκεια των ημερήσιων περιπάτων μπορεί να μειωθεί, ο χρόνος σχεδόν σίγουρα θα αλλάξει και θα επηρεαστεί σίγουρα και το παιχνίδι. 

Ως εκ τούτου, εάν είστε ο κύριος φροντιστής του παιδιού σας, ίσως θελήσετε να αναθέσετε ένα μέρος της φροντίδας του ζώου στον σύζυγο ή να αρχίσετε να αλλάζετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Το AKC προτείνει την πραγματοποίηση σταδιακών αλλαγών στα προγράμματα, έτσι ώστε το κατοικίδιί σας να μην συσχετίσει τις αλλαγές με το νέο μωρό. 

Μπορείτε να πειραματιστείτε παίρνοντας το άδειο καροτσάκι μαζί σας σε περιπάτους, ώστε το σκυλί σας να συνηθίσει το νέο σύστημα εκ των προτέρων. Αυτό θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις χωρίς το άγχος ενός νεογέννητου. 

Καθιέρωση νέων κανόνων.

Η τοποθέτηση ορίων πριν από τη γέννηση του μωρού είναι το κλειδί. Εάν δεν θέλετε το σκυλί σας ή η γάτα σας να ανεβαίνει στα έπιπλα ή στο κρεβάτι μετά την άφιξη του μωρού, εισαγάγετε αυτόν τον περιορισμό πριν γεννηθεί το μωρό. Εάν δεν θέλετε το σκυλί σας να πηδήξει επάνω σας όταν μεταφέρετε το μωρό ή όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, ξεκινήστε να το διδάσκετε από τώρα. 

Φέρτε στο σπίτι κουβέρτες ή παιχνίδια με τη μυρωδιά του μωρού σας.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς τρόπους για να εισαγάγετε τη μυρωδιά του μωρού είναι να φέρετε στο σπίτι την κουβέρτα ή το πρώτο του ρούχο. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του βρέφους πριν από τον ερχομό του στο σπίτι. 

Λοιπόν, έχετε κάνει την προετοιμασία, αλλά τι γίνεται όταν φέρετε το  μωρό σας για πρώτη φορά στο σπίτι; 

Γνωρίστε αργά το νεογέννητό σας στο ζωάκι σας σύμφωνα με τους όρους του. 

Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, θα θελήσετε να γνωρίσετε επίσημα στο σκυλί ή στη γάτα σας το νεότερο μέλος της οικογένειάς, αλλά μη βιαστείτε, περιμένετε, τουλάχιστον λίγα λεπτά. Όταν φτάσετε για πρώτη φορά στο σπίτι από το νοσοκομείο, μπορείτε να χαιρετήσετε τη γάτα ή τον σκύλο σας με τον ίδιο τρόπο που πάντα επιλέγετε. Αυτό θα αποτρέψει το στρες από τα κατοικίδιά σας. 
 
Μόλις γίνει η επανένωση, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να χαλαρώσουν τα πράγματα έτσι ώστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να αφήσετε το κατοικίδιο σας να συναντήσει το μωρό σας.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η συνάντηση θα πρέπει να γίνει αργά και με προσοχή. Κρατήστε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειας να χειριστεί το σκύλο ή τη γάτα και φυσικά να σεβαστείτε τα όρια του ζώου σας. Εάν το ζωάκι φαίνεται ανήσυχο, δώστε του χώρο. Στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά μετά από μερικές ώρες ή ημέρες.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε το βρέφος ή το μικρό παιδί σας με ένα κατοικίδιο χωρίς επίβλεψη - ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία του - καθώς πάρα πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά. 

Επομένως, είναι σημαντικό να εποπτεύεστε κάθε αλληλεπίδραση. Να παρεμβαίνετε όταν είναι απαραίτητο και να δώσετε χώρο στη γάτα ή το σκύλο σας.  Οι αναγκαστικές συναντήσεις μπορεί να είναι επιζήμιες και μπορεί να οδηγήσουν σε γρατσουνιές και δαγκώματα. 

Η φροντίδα του νέου μωρού και του τετράποδου φίλου σας μπορεί να είναι κουραστική, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Αλλά με λίγη προετοιμασία και με πολλή υπομονή, όλα θα μπουν σε μια σειρά. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.