WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μέθοδος Μοντεσσόρι: Tι είναι και τι διδάσκει


12 Νοεμβρίου 2020

Μέθοδος Μοντεσσόρι: Tι είναι και τι διδάσκει

Μέθοδος Μοντεσσόρι. Κάποιοι την έχετε ακούσει, αλλά δεν γνωρίζετε τι σημαίνει και πολλοί την ακούτε για πρώτη φορά. Τελικά τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;

Το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης προέρχεται από την Μαρία Μοντεσσόρι, η οποία γεννήθηκε το 1870 στην Ιταλία, σπούδασε Ιατρική και στην συνέχεια Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία και Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου ασχολήθηκε με παιδιά με νοητική υστέρηση και διαπίστωσε ότι η Παιδαγωγική πρέπει να συνεργαστεί με την Ιατρική για την θεραπεία αυτών των παιδιών. Την μέθοδό της στην συνέχεια εφάρμοσε και στα ομαλώς αναπτυσσόμενα παιδιά, τα οποία παρατήρησε ότι «έμεναν πίσω» σε σχέση με τις δυνατότητές τους εξαιτίας των εκπαιδευτικών αρχών που ακολουθούνταν μέχρι τότε στην Ιταλία. Το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα ήταν αρκετά πρωτοποριακό για την εποχή του και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Η μέθοδος Μοντεσσόρι είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία για την ανάπτυξη του παιδιού και για την καθοδήγηση του καθώς μεγαλώνει. Ανεξαρτησία, ελευθερία μέσα σε όρια και σεβασμός είναι το τρίπτυχο αυτού του συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο εφαρμόζεται σε χιλιάδες σχολεία ανά τον κόσμο.

Η βάση της μεθόδου είναι η εμπιστοσύνη προς το παιδί, ώστε να αναπτύξει τις δικές του ικανότητες, νοητικές, σωματικές και ψυχολογικές. Γι αυτό και το μότο του συστήματος είναι να βοηθάμε το παιδί να τα κάνει όλα μόνο του και να σεβόμαστε τη προσωπική του ελευθερία και τα ενδιαφέροντα του. Το μοντεσσοριανό σύστημα παροτρύνει τους γονείς να βοηθάνε στην ανάπτυξη των θετικών στοιχείων του παιδιού, ώστε να μην υπάρχει πολύ χώρος για τα αρνητικά, αλλά και να το σεβόνται όταν κάνει λάθη, γιατί αργότερα μπορεί να τα διορθώσει από μόνο του.

Η αγωγή του παιδιού πρέπει να είναι τέτοια ώστε να σέβεται την ανάγκη του για προσωπική ελευθερία, τον ατομικό του ρυθμό και τα ενδιαφέροντά του. Ωστόσο, πρέπει να παρεμβαίνουμε άμεσα, όταν υπάρξει κατάχρηση του περιβάλλοντος και σε κάθε πράξη που μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο.

Ο στόχος της Μαρίας Μοντεσσόρι δεν ήταν η μετάδοση στείρας γνώσης, αλλά ήθελε, να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες και να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Για να είναι ένα παιδί χαρούμενο πρέπει να έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί πολύπλευρα, και σωματικά, και συναισθηματικά και σε επίπεδο γνώσεων. Η μέθοδος Μοντεσσόρι το πετυχαίνει γιατί παρακολουθεί το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Άλλωστε όπως έλεγε και η ίδια "Η διαμόρφωση του χαρακτήρα δεν διδάσκεται. Προέρχεται από την εμπειρία και όχι από την εξήγηση."

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.