WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να εντοπίσετε τα ψέματα


27 Απριλίου 2021

Πώς να εντοπίσετε τα ψέματα
Οι άνθρωποι ψεύδονται συνεχώς. Παραλείπουν πληροφορίες, ελαχιστοποιούν ή υπερβάλλουν την αλήθεια ή δίνουν αόριστες απαντήσεις.

Οι άνθρωποι ψεύδονται συνεχώς. Παραλείπουν πληροφορίες, ελαχιστοποιούν ή υπερβάλλουν την αλήθεια ή δίνουν αόριστες απαντήσεις. Και ψεύδονται για διάφορους λόγους: για να αποφύγουν τις συγκρούσεις, για να μην πληγώσουν τους άλλους, για να πάρουν αυτό που θέλουν ή να αποφύγουν ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες για τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Ωστόσο, οι άνθρωποι εκτιμούν επίσης την ειλικρίνεια. Συχνά θέλουν, ακόμη και απαιτούν, οι άλλοι να είναι ειλικρινείς μαζί τους. Και συνήθως αντιδρούν αρνητικά στην ανέντιμη σχέση με τον σύντροφό τους, τα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους κ.λπ.

Η έρευνα δείχνει ότι η ανεντιμότητα είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σεν υπάρχει εύκολος τρόπος να πει κανείς αν κάποιος ψεύδεται. Συγκεκριμένα, αν και η έρευνα έχει εντοπίσει ορισμένα λεκτικά και μη λεκτικά σημάδια ψέματος, δεν υπάρχουν εντελώς αξιόπιστα σημάδια. Με απλά λόγια δεν υπάρχει τίποτα τόσο απλό και προφανές όσο η μύτη του Πινόκιο. 

Έτσι, έχοντας αποδείξει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν κάποιος λέει ψέματα, το ερώτημα είναι, υπάρχουν τρόποι βελτίωσης της ανίχνευσης ψεμάτων; Ναι, σύμφωνα με νέα ευρήματα  η γνωστική προσέγγιση μπορεί να αυξήσει την ακρίβεια της ανίχνευσης της εξαπάτησης. 

Η γνωστική προσέγγιση στην ανίχνευση ψέματος

Η γνωστική προσέγγιση για την ανίχνευση ψέματος δίνει έμφαση σε διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων τριών. 

Επιβολή γνωστικού φορτίου

Το γνωστικό φορτίο αφορά τις απαιτήσεις που υπάρχουν όταν συζητάμε με κάποιον. Για παράδειγμα Για παράδειγμα, οι περιβαλλοντικοί περισπασμοί (π.χ. θόρυβος) ή τα έντονα συναισθήματα (π.χ. υπερβολικός φόβος ή θυμός ) δυσκολεύουν εκείνον που προσπαθεί να ανακαλέσει τις λεπτομέρειες ενός συμβάντος με σκοπό να πει ψέματα. 

Ορισμένες χρήσιμες τεχνικές για την αύξηση του γνωστικού φορτίου περιλαμβάνουν: Το άτομο κληθεί να "πει τα συμβάντα ε αντίστροφη σειρά", "να εκτελέσει μια δευτερεύουσα δουλειά, ενώ διηγείται ένα γεγονός" ή "να διατηρεί οπτική επαφή"

Ενθάρρυνση του ατόμου να πει περισσότερα

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που λένε την αλήθεια μπορούν γρήγορα να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες όταν τους ζητηθεί. Οι ψεύτες, σε αντίθεση, θα πρέπει να κατασκευάσουν πρόσθετες λεπτομέρειες. Επομένως, είναι πιο πιθανό να κάνουν λάθη και να δώσουν λεπτομέρειες ασυμβίβαστες με τις πληροφορίες που έχουν ήδη πει. 

Απρόβλεπτες ερωτήσεις

Υποτίθεται ότι όταν  δοθεί αρκετός χρόνος σε κάποιον που θέλει να πει ψέματα, προσπαθεί να προετοιμαστεί. Και τα προετοιμασμένα ψέματα είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να συσχετιστούν με τυπικά στοιχεία απάτης.

Έτσι, ένας τρόπος για να εντοπίσετε τα ψέματα όταν κάποιος είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί, είναι να κάνετε απρόβλεπτες ερωτήσεις. Σε σύγκριση με τους ψεύτες, εκείνος που λέει την αλήθεια θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις πιο γρήγορα και με συνέπεια και θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Τέχνη και πανδημία: 15 αναδημιουργίες κλασικών έργων τέχνης κατά τη διάρκεια της καραντίνας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.