WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τρόποι για να αποκτήσετε υψηλό EQ


The Jennettes

17 Ιουνίου 2021

5 τρόποι για να αποκτήσετε υψηλό EQ
Η συναισθηματική νοημοσύνη, γνωστή και ως EQ, αποτελεί ένα άκρως σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν, αλλά και να εξασκήσουν, όλοι οι άνθρωποι!

Η συναισθηματική νοημοσύνη, γνωστή και ως EQ, αποτελεί ένα άκρως σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν, αλλά και να εξασκήσουν, όλοι οι άνθρωποι!

Ενώ οι ορισμοί διαφέρουν και το επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να αλλάζει μεταξύ των ατόμων ανάλογα με την κατάσταση, οι κορυφαίοι μελετητές λένε ότι είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, καθώς και να αναγνωρίζουμε και να επηρεάζουμε τα συναισθήματα των άλλων.

Φυσικά, δεν γεννιούνται όλοι με τέτοιες υπεράνθρωπες δεξιότητες. Όλοι όμως είναι ικανοί να μάθουν τα πλεονεκτήματα της συναισθηματικής νοημοσύνης για ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο θα φανεί χρήσιμο στον εργασιακό χώρο. Το «κλειδί» είναι να έχετε ένα σημείο εκκίνησης!

Όπως πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και η αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης σας, απαιτεί πρακτική. Μπορείτε να ξεκινήσετε να εξοικειωθείτε στενά με τα ακόλουθα πέντε συστατικά της, ώστε να γίνετε ένας καλύτερος άνθρωπος.

jenny.gr

1. Αυτογνωσία

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η αυτογνωσία. Με την αυτογνωσία, μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση και να καταλάβετε τι αισθάνεστε και γιατί. Αυτό είναι το «κλειδί» για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να ανταποκρίνεστε καταλλήλως, αντί να αντιδράτε παρορμητικά σε μια άσχημη κατάσταση.

2. Διαχείριση των συναισθημάτων

Η γνώση της ικανότητας να γνωρίζετε γιατί αισθάνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι πολύ σημαντική. Για να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο το παιχνίδι, χρησιμοποιήστε το για να μάθετε να ρυθμίζετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, τα άτομα με υψηλή ΣΝ, όταν βιώνουν θυμό, απογοήτευση ή πλήξη, κατανοούν τα αίτια και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σε θετικά αποτελέσματα.

jenny.gr

3. «Διαβάστε» τα συναισθήματα των άλλων

Αυτή η παράξενη ικανότητα της ερμηνείας του τι μπορεί να αισθάνεται κάποιος, εμπίπτει στην κοινωνική συνειδητοποίηση. Η συναισθηματική νοημοσύνη σας μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα κάποιου μέσω, τόσο λεκτικής, όσο και μη λεκτικής επικοινωνίας με άλλους. Είναι η ενεργή πρακτική της βαθιάς ακρόασης και της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους, αντί να κυριαρχεί μια συνομιλία με εμμονή του εαυτού.

4. Διαχείριση σχέσεων

Αυτή η διαπροσωπική ικανότητα επιτρέπει σε κάποιον να ενεργεί με τρόπους που παρακινούν, εμπνέουν και εναρμονίζονται με άλλους, διατηρώντας παράλληλα σημαντικές σχέσεις. Εκεί θα βρείτε τα χαρακτηριστικά της εμπνευσμένης ηγεσίας, καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχει ανάμεσα σε εργασιακές σχέσεις ή όταν αναλαμβάνεις να διοικήσεις μια ομάδα.

jenny.gr

5. Ενσυναίσθηση 

Τελευταίο και πιο σημαντικό! Οι άνθρωποι έλκονται από την ενσυναίσθηση. Είναι μια ελκυστική ποιότητα στην οικοδόμηση επιτυχημένων σχέσεων. Με αυτήν, θα σκεφτείτε με ποιον τρόπο να αντιμετωπίσετε κάποιον, έχοντας στο νου ότι τα συναισθήματα του είναι εξίσου αληθινά με τα δικά σας. Στον εργασιακό χώρο, αυτή η ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων βοηθά στην ανάπτυξη προοπτικής και παρακινεί τα μέλη της ομάδας να αλληλοβοηθούνται.

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.