WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Καθημερινό άγχος: Πώς να ξεχωρίσετε αν είναι σύμμαχος ή εχθρός σας


21 Οκτωβρίου 2021

Καθημερινό άγχος: Πώς να ξεχωρίσετε αν είναι σύμμαχος ή εχθρός σας

Δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο στο άγχος. Υπάρχουν άνθρωποι που αποδίδουν καλύτερα εάν έχουν μια προθεσμία και μια συνεχόμενη πίεση, όμως κάποιοι άλλοι χρειάζονται ηρεμία για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πώς θα ξεχωρίσουμε εάν το άγχος είναι σύμμαχος ή εχθρός

Όπως συμβαίνει συχνά, το πρώτο βήμα για την κατανόηση μιας διαδικασίας ή την αναζήτηση στρατηγικών και λύσεων σε ένα πρόβλημα είναι η ανάλυση της κατάστασης. 

Αφιερώστε λοιπόν πέντε λεπτά για να προβληματιστείτε. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια πιεστική κατάσταση, πρέπει να κάνετε πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το τηλέφωνο συνεχίζει να χτυπά και οι άνθρωποι έχουν συνεχώς απαιτήσεις. Πως αισθάνεστε; 

Εάν έχετε έντονους παλμούς και φοβάστε ότι δεν θα πετύχετε ή νιώθετε κούραση μόνο στη σκέψη όλων των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για εσάς το άγχος είναι εχθρός. 

Από την άλλη μεριά αν το μυαλό σας αρχίσει να λειτουργεί πολύ γρήγορα και κάνετε τη μία δουλειά μετά την άλλη, τότε το άγχος είναι σύμμαχός σας. 

Στρατηγικές για όσους έχουν το άγχος σαν εχθρό

Τα άσχημα νέα είναι ότι το άγχος δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη ζωή μας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν "κόλπα" για να το ανακουφίσουν.

Μια καλή τακτική είναι ο προγραμματισμός. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα και ξεκινήστε να γράφετε όλες τις υποχρεώσεις που έχετε και προσπαθήστε να υποδείξετε έναν εκτιμώμενο χρόνο.

Μόλις ολοκληρώσετε τη λίστα, ξαναδιαβάστε την με ηρεμία και ορίστε ένα επίπεδο προτεραιότητας σε κάθε δραστηριότητα, όπου το 10 είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί και το 1 εκείνη που μπορεί να περιμένει.

Τέλος ξεκινήστε να ασχολείστε με τις υποχρεώσεις με την υψηλότερη προτεραιότητα. Όμως προσοχή είναι σημαντικό να κάνετε μόνο μία δραστηριότητα κάθε φορά. 

Στρατηγικές για όσους αγαπούν το άγχος

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη άγχος. Εάν όμως είστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί όταν βρίσκεστε υπό πίεση, δεν θα έχετε καμία δυσκολία στην εκτέλεση των υποχρεώσεων σας, αλλά μπορεί να έχετε την τάση να αναβάλλετε τα πράγματα και στο τέλος να βρεθείτε με πάρα πολλά να διαχειριστείτε ταυτόχρονα.

Έτσι λοιπόν μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος είναι η εισαγωγή προθεσμιών, διαιρώντας ίσως τις δουλειές σε πολλές στιγμές. Για παράδειγμα, εάν είστε φοιτητές και θα πρέπει να δώσετε εξετάσεις τον Ιανουάριο, πιθανότητα δεν θα ανοίξετε βιβλίο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και θα διαβάσετε τελευταία στιγμή.

Όμως για να μην συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να βάλετε ενδιάμεσους στόχους, για παράδειγμα μπορείτε να βάζετε στον εαυτό σας ένα τεστ στο τέλος κάθε μήνα, οπότε τις τελευταίες ημέρες του ίδιου μήνα θα δεσμευτείτε να έχετε τελειώσει την ύλη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. 

Είτε λοιπόν θέλετε λίγο άγχος στη ζωή σας, είτε δεν το αναζητάτε καθόλου, με τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρετε να οργανώσετε τις υποχρεώσεις σας, έτσι ώστε να μην αγχωθείτε ή να τα αφήσετε όλα την τελευταία στιγμή. 
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.