WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έτσι θα καταλάβεις αν είσαι εσύ το τοξικό άτομο στη σχέση


Έλενα Κρητικού

19 Ιουνίου 2023

Έτσι θα καταλάβεις αν είσαι εσύ το τοξικό άτομο στη σχέση
pexels
Ώρα για μια ακόμη άβολη αλήθεια- Σου έχουμε τα 4 σημάδια που μαρτυρούν ότι καταστρέφεις τη σχέση σου χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι

Όταν αρχίζεις να μην περνάς καλά στη σχέση σου, το πιο εύκολο είναι να στρέφεις όλες τις κατηγορίες εναντίον του συντρόφου σου. Εξαπολύεις φραστικές επιθέσεις και θεωρείς ότι η τοξικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προέρχεται από εκείνον.

Έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ, αν τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και το τοξικό άτομο στη σχέση σας, είσαι εσύ; Σου έχει περάσει από το μυαλό ότι το νοσηρό κλίμα ανάμεσά σας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δικής σου συμπεριφοράς; Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Alex Dimitriu, «η τοξικότητα είναι μια φορτισμένη λέξη και η πραγματικότητα γύρω από αυτή μπορεί να γίνει αρκετά σκοτεινή σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα δυνατό reminder του τι πηγαίνει λάθος και τι είναι αυτό που χρειάζεται προσοχή. Η χειραγώγηση, ο εγωισμός, ο ναρκισσισμός και η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι οι βασικές λέξεις που περιγράφουν την κατάσταση».

4 σημάδια ότι εσύ είσαι το τοξικό άτομο στη σχέση

Ασκείς έντονη κριτική

Βρίσκεις πάντα λάθη πάνω στον σύντροφό σου; Τον κριτικάρεις συνέχεια και για τα πάντα; Από το πώς οδηγεί μέχρι και για τον τρόπο που πλένει τα πιάτα; Αν ναι, ήρθε η ώρα να μάθεις πως αυτό είναι το πρώτο σημάδι τοξικής συμπεριφοράς. Ίσως πιστεύεις πως με το να ασκείς κριτική, βοηθάς τον σύντροφό σου να αλλάξει κάποια πράγματα αλλά με το να του μιλάς συνέχεια για τα λάθη και τις αδυναμίες του, τον κάνεις να νιώθει χειρότερα, και όχι καλύτερα (όπως πιστεύεις), και αυτό είναι αναμφίβολα το πρώτο σημάδι της τοξικότητας στη σχέση.

Έχεις χειριστική συμπεριφορά

Αν χειραγωγείς συναισθηματικά τον σύντροφό σου και τον ελέγχεις, τότε θα έπρεπε να ανησυχείς για τον τρόπο συμπεριφοράς σου μες στη σχέση σας. Αν παράλληλα, δεν τον αφήνεις να παίρνει καμία σημαντική απόφαση και συμβιβάζεσαι σπάνια, ή έχεις εκρήξεις θυμού όταν δεν γίνεται το δικό σου, τότε όλα αυτά μαζί, είναι ένα ισχυρό σημάδι τοξικότητας.

Έχεις ναρκισσιστική συμπεριφορά

Αν συμπεριφέρεσαι ναρκισσιστικά στη σχέση σου, τότε μάλλον μιλάς πολύ (και μόνο) για τον εαυτό σου και για τα κατορθώματά σου. Περηφανεύεσαι για τις επιτυχίες σου και δεν αφήνεις κανέναν χώρο στον σύντροφό σου ώστε να μιλήσει κι εκείνος για τον εαυτό του. Παράλληλα, αντί να επενδύεις στο συναισθηματικό σας δέσιμο, εστιάζεις σε υλικά αγαθά και σε όσα έχουν να κάνουν με την εξωτερική εικόνα.

Η λέξη «ενσυναίσθηση» είναι άγνωστη για σένα

Όταν το τοξικό άτομο στη σχέση είσαι εσύ, δεν έχεις καμία ενσυναίσθηση για τον σύντροφό σου. Αδιαφορείς για τα συναισθήματά του, όπως και για τις δικές του ανάγκες και κατηγορείς πάντα εκείνον για την αδιαφορία του παρόλο που εσύ είσαι το πρόσωπο που αδιαφορεί.

Αν συνειδητοποίησες μόλις, ότι εσύ ευθύνεσαι για την τοξικότητα στη σχέση με τον σύντροφό σου, το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει αρκετά, είναι ότι αναγνώρισες το πρόβλημα. Ας ξεκινήσουμε από αυτό καθώς θα σε βοηθήσει στη συνέχεια, να περιορίσεις αν όχι να μηδενίσεις, συμπεριφορές που κάνουν όλο και πιο καταστροφικό το κλίμα στην κοινή σας καθημερινότητα.

Όπως λέει άλλωστε και ο Dimitriu: «Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις να είσαι το τοξικό άτομο στη σχέση, είναι να αρχίσεις να κάνεις κάτι γι' αυτό». Βεβαιώσου ότι γίνεσαι η καλύτερη πλευρά του εαυτού σου σε σχέση με τη version που ήσουν μέχρι χθες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.