WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που κάνει πάντα ένας ναρκισσιστής όταν μιλάει μαζί σου και πώς να τα αντιμετωπίσεις


Έλενα Κρητικού

20 Σεπτεμβρίου 2023

5 πράγματα που κάνει πάντα ένας ναρκισσιστής όταν μιλάει μαζί σου και πώς να τα αντιμετωπίσεις
pexels
Οι συμβουλές έρχονται από συμπεριφορικό επιστήμονα του Χάρβαρντ

Έχεις συναναστραφεί ποτέ κάποιο άτομο που κάθε φορά που μιλάς και μοιράζεσαι κάτι, κάνει τα πάντα για να στρέψει την προσοχή επάνω του; Τότε μάλλον ξέρεις καλά τι σημαίνει να επικοινωνείς στην καθημερινότητα με έναν ναρκισσιστή.

O όρος καταγράφηκε από τον κοινωνιολόγο Τσαρλς Ντέμπερ και περιγράφει το άτομο που θέλει να κυριαρχεί σε μια συζήτηση, παρακάμπτοντας τις απόψεις των άλλων. Αυτή η συμπεριφορά κρύβει φυσικά ανασφάλειες.

Η συμπεριφορική επιστήμονας του Χάρβαρντ, Σέιντ Ζαράι, δείχνει τον τρόπο για να εντοπίσεις και να αντιμετωπίσεις ένα άτομο με υψηλό ναρκισσισμό.

Τα 5 σημάδια ενός ναρκισσιστή

1. Δεν σου κάνει ποτέ ερωτήσεις

Ένα άτομο με βαθιά ναρκισσιστική συμπεριφορά δεν ρωτάει ποτέ και τίποτα για σένα. Μονοπωλεί, κάνει έναν διαρκή μονόλογο και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το τι θα πεις εσύ.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Προσπάθησε να κάνεις έναν πιο υγιή και ισορροπημένο διάλογο. Υιοθέτησε τεχνικές με λέξεις- κλειδιά που δίνουν χώρο σε μια αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ σας.

2. Διακρίνεται για την υπερβολική του φλυαρία αλλά το αγνοεί

Πέρα από το ότι κάνει μονόλογο, τείνει να φλυαρεί. Μιλάει ακατάπαυστα και δεν το καταλαβαίνει καν χωρίς παύσεις και διαλείμματα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μπορείς να επιχειρήσεις να πεις πως «έχεις κι εσύ μερικές ιδέες πάνω στο θέμα», διεκδικώντας έτσι με ευγενικό τρόπο να κάνετε ανταλλαγή απόψεων.

3. Στρέφει την κουβέντα πάντα στα δικά του ενδιαφέροντα

Όταν η συζήτηση απομακρύνεται από εκείνον και τα δικά του ενδιαφ΄δροντα, κάνει τα πάντα για να την ξαναστρέψει προς το πρόσωπό του.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως «χρειάζομαι τη συμβουλή σου». Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διεκδικήσεις τον χώρο που σου ανήκει στη μεταξύ σας επικοινωνία.

4. Σου μιλάει υποτιμητικά

Μπορεί να γίνει χωρίς καμία πρόθεση αλλά συμβαίνει. Ένα άτομο με ναρκισσιστική συμπεριφορά μπορεί εύκολα να σε υποτιμήσει για να φανεί εκείνο.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Θέσε ξεκάθαρα όρια και συνέχισε την κουβέντα με σεβασμό, δείχνοντας τον δρόμο για το πώς πρέπει να σου συμπεριφέρεται κι εκείνος.

5. Θέλει να έχει πάντα το πάνω χέρι

Κάθε φορά που λαμβάνεις ένα κοπλιμέντο, ζηλεύει και θέλει κι εκείνος κάτι αντίστοιχο. Ειδικά, αν πήρες προαγωγή, θα διεκδικήσει την ίδια ακριβώς στιγμή να τη λάβει.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μπορείς να πεις ευθέως πως έχεις παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά και πως σε ενοχλεί. Αν το μοιραστείς, υπάρχει περίπτωση αυτό να διορθωθεί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.