WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πως να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της ντροπής


25 Φεβρουαρίου 2013

Υπάρχουν πολλές στιγμές στην ζωή κάποιου που θέλει να εξαφανιστεί, επειδή μια πράξη του ή κάτι που είπε τον έφερε σε αμηχανία. Πώς μπορεί να το διαχειριστεί;

Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα όταν βρίσκονται σ’ ένα ξένο περιβάλλον ή συναναστρέφονται με νέους ανθρώπους. Είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς ο καθένας θέλει το χρόνο του για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όταν όμως, η αντίδραση αυτή αρχίζει να γίνεται έντονη με συμπτώματα τόσο σωματικά (πόνος στο στήθος και το στομάχι, εφίδρωση κ.τ.λ.) όσο και ψυχικά, τότε πρέπει το άτομο αυτό να αναπτύξει κάποιες άμυνες προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Διαβάστε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές:

• Προσπαθήστε σιγά-σιγά να αλλάξετε μικρές καθημερινές αλλά ουσιαστικές συνήθειες συμπεριφοράς. Μιλήστε πιο δυνατά, κοιτάξτε τον συνομιλητή σας στα μάτια, ζητήστε οδηγίες από κάποιον άγνωστο για κάτι που δεν γνωρίζετε. Με τον τρόπο αυτό αρχίζετε σιγά σιγά να νιώθετε αυτοπεποίθηση.

• Μη σκέφτεστε ότι οι άλλοι θα κρίνουν τις απόψεις ή τις ικανότητές σας. Αν εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας βαρετό ή αδιάφορο, τότε αυτό ακριβώς επικοινωνείτε στους ανθρώπους γύρω σας.  Προσπαθήστε να νιώσετε σιγουριά για τον εαυτό σας. Σίγουρα θα έχετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μοιραστείτε.

• Μην απομονώνεστε και μην κυριεύεστε από αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Ξεπεράστε πρώτα τους εσωτερικούς σας φόβους και σιγά-σιγά θα ξεπεράσετε και τους κοινωνικούς. Μην νιώθετε μειονεκτικά απέναντι στους άλλους, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και μπορεί να προσφερεί πολύ σημαντικά πράγματα στους άλλους.

Μην φοβάστε να κάνετε ή να πείτε κάτι λάθος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Μην αφήνετε την ντροπή, το άγχος και την ανασφάλεια να σας στερούν τη χαρά των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της διαπροσωπικής επαφής. Τα λάθη είναι κάτι άνθρωπινο και πολύ όμορφο, καθώς βοηθούν στο να αποκτήσει κανείς εμπειρίες και να μαθεί πράγματα. Είναι μια διαδικασία εξέλιξης.

Προετοιμαστείτε για την απόρριψη ή την αποτυχία. Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν κάτι δεν πάει όπως θέλατε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.