WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

6 μαθήματα από τις 6 γυναίκες του Ερρίκου VIII


27 Νοεμβρίου 2013

MCDOTBO_EC052_H.jpg

Πώς θα καταφέρετε να μην σας κόψουν το κεφάλι;

Στη σύγχρονη εποχή λίγο δύσκολο αντί για διαζύγιο να σας κόψει το κεφάλι ο άντρας σας, ΟΜΩΣ τα μαθήματα από την ιστορία είναι κλασσικές αξίες. Και οι 6 βασίλισσες, σύζυγοι του Ερρίκου VIII είχαν κάτι ενδιαφέρον να πουν...

Από την Ινώ Κοέν. 

Σύζυγος #1 Katherine of Aragon: Η θεούσα Ισπανίδα

Όταν έχασε 5 μωρά, νόμισε ότι τα είδε όλα. Αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν (τότε) απίστευτο: Διαζύγιο! Για να παντρευτεί τη φιλενάδα του!

Η Κατερίνα πολέμησε με νύχια και με δόντια. «Non passeran”! Κι’ έχασε παταγωδώς.

Ο Ερρίκος ήταν αποφασισμένος, ταύρος στην αρένα, και τίποτα δεν τον εμπόδισε, ούτε ο ίδιος ο Πάπας. (Απα-παπα, α-δι-α-νό-η-το).

Το αντίτιμο για τη χαμένη μάχη ήταν βαρύ. Η Κατερίνα πέθανε πάμπτωχη και πεινασμένη. Και μαζί υπέφερε η αγαπημένη της κόρη που ο ίδιος ο πατέρας της δεν την άφησε να ξαναδεί και ανακήρυξε μπάσταρδη. Οι ταπεινώσεις και τα ψυχολογικά μαρτύρια άφησαν τόσα κουσούρια στο κορίτσι, που όταν έγινε η βασίλισσα τη φωνάζανε ‘Bloody Mary’ (από αυτή βγήκε το κοκτέηλ).

Με τα δεδομένα του 1533, η Κατερίνα πίστευε ότι έκανε το καλύτερο, κράτησε την αξιοπρέπειά της. Αλλά 350 χρόνια μετά, η Ivanna Tramp είχε διαφορετική άποψη: “Girls, don’t get mad. Get everything!”

Σύζυγος #2 Anne Boleyn: Από Μεγάλη Πόρνη, Βασίλισσα και τούμπαλιν

Η αιτία του παραπάνω διαζυγίου. Νοστιμούλα (όχι γκομενάρα), σικάτη και πανέξυπνη. Τόσο που επί 4 χρόνια την κυνήγαγε ο βασιλιάς κι’ αυτή δεν του καθότανε. Μέχρι θρησκεία στη χώρα του άλλαξε ο άνθρωπος για να ...

Μόλις έγινε βασίλισσα, η Άννα καβάλησε κανονικά το καλάμι. Δημιούργησε αντιπάθειες (καμία σχέση με την καλοσυνάτη Κατερίνα) και υποστήριξε την κατάργηση της εκκλησιαστικής περισουσίας (προχώ). Και δεν κατάφερε, ούτε αυτή, να γεννήσει τον πολυπόθητο διάδοχο (τη γλωσσοφάγανε).

Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η βασιλεία, ούτε ο μεγάλος έρωτας. Η Άννα υπερεκτίμησε τις δυνάμεις της. Μετά ξύπνησε...

... φυλακισμένη στον Πύργο του Λονδίνου, κατηγορούμενη για προδοσία. Σαν την Κατερίνα, έδωσε κι’ αυτή μάχη, μην υποκύπτονας στις πιέσεις να παραδεχθεί άδικες κατηγορίες. Όταν έμαθε ότι θα της κόβανε το κεφάλι, για να την ξεφορτωθεί ο Ερρίκος και να παντρευτεί την επόμενη που είχε ήδη σπιτώσει, η Άννα αντέδρασε με αξιοπρέπεια. «Λένε ότι ο δήμιος είναι πολύ καλός. Και εγώ έχω μικρό λαιμό.»

 Σύζυγος #3 Jane Seymour: Η αγορομάνα

Το κορίτσι που έφαγε λάχανο την Άννα, δεν έλεγε πολλά. Ούτε ωραία ήταν (χλωμή και ξερακιανή), ούτε σπιρτόζα (το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας), ούτε μορφωμένη όπως οι 2 προηγούμενες σύζυγοι (σχεδόν αγράμματη). Κι’ όμως! Η σεμνότυφη σιγανοπαπαδιά κατάφερε όλους τους στόχους της. Χώρισε τον Ερρίκο από την Άννα, κέρδισε αξιώματα και πλούτη για όλο της το σόι και το κυριώτερο γέννησε το πολυπόθητο μωράκι με το τσουτσούνι. Αλλά ατύχησε και πέθανε από επιπλοκές στη γέννα.

Το μάθημα από την περίπτωση αυτή είναι το «πρόσεχε τις επιθυμίες σου, γιατί θα γίνουν πραγματικότητα». Ο Ερρίκος λύσσαξε να αποκτήσει έναν αρσενικό διάδοχο. Όσες και να παντρευότανε, όσες εγκυμοσύνες.... τίποτα. Τελικά το κακόμοιρο αυτό αγοράκι έζησε μια ζωή αρρωστιάρικο και καχεκτικό, και βασίλεψε στα εννιά του για 6 χρόνια. Ο πραγματικός διάδοχος, ο μεγάλος ηγεμώνας της δυναστείας που έκανε την Αγγλία υπερδύναμη ήταν η Ελισσάβετ. Οι ευχές και κατάρες της Άννας να κυριαρχίσει η κόρη της, πιάσανε τόπο. Γιατί η ζωή είναι μόνο ανατροπές και απρόβλεπτα.

Σύζυγος # 4 Anne of Cleves: Τρεχάτε ποδαράκια μου ή στρίβειν δια του αρραβώνος

Όταν αντίκρυσε ο Ερρίκος τη νέα σύζυγο που του προξενέψανε έχασε κάθε διάθεση για σεξ. Η Γερμανίδα Άννα ήταν άσχημη αλλά τετραπέρατη. Με το που είδε τα κατεβασμένα μούτρα (και όχι μόνο) του συζύγου την πρώτη νύχτα του γάμου, υποψιάστηκε ότι σύντομα δεν θα είχε κεφάλι. Έτσι, χαριτωμένα πέταξε την ιδέα να διαλύσουν το γάμο επί τόπου και να γίνει η «αγαπημένη του αδερφούλα». Τρεχάτε ποδαράκια μου ...

Ο Ερρίκος τόσο πολύ ανακουφίστηκε (η πανέξυπνη Άννα παρουσίασε την πρότασή της ως δική του ιδέα) που της έδωσε πολλά λεφτά και τιμές. Η «αγαπημένη αδερφή» έπαιξε τέλεια το παιχνίδι μέχρι τέλους. Παρευρέθηκε στους επόμενους γάμους του βασιλιά (για να του ευχηθεί και του χρόνου), έγινε κολλητή και με τις δυο κόρες του που όταν έγιναν με τη σειρά τους βασίλισσες συνέχισαν να την χατζιλικώνουν γενναιόδωρα. Άλλαξε και θρησκεία 2-3 φορές, για να τις ευχαριστήσει.

Η Άννα όταν της λέγανε «Πετάει ο γάϊδαρος», απαντούσε «Ναι, βλέπω ένα σμήνος από γαϊδάρους στον ουρανό.»

Σύζυγος #5 Catherine Howard: Το βλήτο που πήγαινε γυρεύοντας

Η νεαρή Κάθυ ήτανε αφελής και ανώριμη. Τόσο που πίστεψε ότι μπορεί να έχει γκόμενο κάτω από τη μύτη του βασιλικού συζύγου και εμπιστεύτηκε τους λάθος ανθρώπους για να την καλύψουν. Φυσικά κατάληξε όπως η σύζυγος Νο. 2, δηλαδή φυλακισμένη με την κατηγορία εσχάτης προδοσίας. Όταν είδε τους φρουρούς να συλλαμβάνουν την Κάθυ, η μικρή Ελισσάβετ (κόρη της αποκεφαλισμένης Άννας) ορκίστηκε: «εγώ δεν πρόκειται να παντρευτώ ποτέ»!

Στον πύργο του Λονδίνου, η δεκαεννιάχρονη Κάθυ πέρασε όλο το τελευταίο της βράδι κάνοντας πρόβα την εκτέλεσή της.

Σύζυγος # 6 Catherine Parr: Σοφία δεν είναι να μην κάνεις λάθη. Είναι το να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων.

Η Κέητ ήτανε μια όμορφη και καλλιεργημένη ζωντοχήρα όταν ο Ερρίκος τη ζήτησε σε γάμο. Σοβαρή, με ισχυρή προσωπικότητα, του εξασφάλισε μία ήρεμη συζυγική ζωή και μάζεψε στο σπίτι τα τρία του παιδιά, μεγαλώνοντάς τα σαν δικά της. Όμως, παραήταν έξυπνη και κάποια στιγμή, σε ένα συζυγικό καυγαδάκι τον τσάντισε το βασιλιά (δεν ήτανε και δύσκολο). Ευτυχώς κάποιος της σφήριξε ότι θα τη συλλαμβάνανε. Μετά από μία κρίση πανικού (ένα κεφάλι το ‘χουμε), η Κέητ αντέδρασε γρήγορα, ψύχραιμα και λογικά, μαθαίνοντας από τα παθήματα των προηγούμενων γυναικών. Ζήτησε ταπεινά συγνώμη και εξήγησε στον Ερρίκο ότι του έφερε αντίρρηση, μόνο και μόνο για να της μάθει ποιο είναι το σωστό, Αυτός που τα ξέρει Όλα.

Και όχι μόνο τη γλύτωσε, αλλά μέχρι και στη διαθήκη ο Ερρίκος της άφησε κοσμήματα και έδωσε την άδεια να ξαναπαντρευτεί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.