WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

"Πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα"


23 Ιανουαρίου 2014

Picture21.png

Ισχύει τελικά; 

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα υπήρχε στο γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν» με θέμα «Εκλεκτές, μετρέσες και ερωμένες».

Το αφιέρωμα ξεκινούσε με τα εξής λόγια της Κατερίνας των Μεδίκων: «Διαβάζω τις ιστορίες αυτού του βασιλείου και διαπιστώνω πως σε όλες τις εποχές τις υποθέσεις των βασιλέων τις διηύθυναν οι πουτάνες». Το «Λε Πουάν» φρόντισε να προσεγγίσει το θέμα ιστορικά και κοινωνιολογικά. Δεν έκανε διαχωρισμούς ανάμεσα σε βασιλείς, δικτάτορες και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες. Πιάνοντας το νήμα από την «ωραία Ανιές», την πρώτη επίσημη ερωμένη (του Καρόλου ΙΣΤ' τον 15ο αιώνα) στην ιστορία της Γαλλίας και κόβοντάς το προσεκτικά στα μέσα του 20ού αιώνα, επικεντρώθηκε σε αυτές τις «Favorites», τις «Ευνοούμενες», που υπέκυψαν ή επιδίωξαν τα θέλγητρα της εξουσίας και εξακολουθούν να γοητεύουν με το πάντα αποτελεσματικό τρίπτυχο «πολιτική - σεξ - μυστικά». Διότι, όπως σημείωσε η συγγραφέας Εβ ντε Καστρό, «ο λαιμός της Κλεοπάτρας και το στήθος της Γκαμπριέλ ντ' Εστρές [θρυλικής ερωμένης του Ερρίκου Δ'] μας ταξιδεύουν πολύ μακριά από τα χαρτιά της Εφορίας».

Μαργκερίτα Σαλφάτι: Εκπαιδεύοντας τον Ντούτσε

Τέλη του 1912, ο Μπενίτο Μουσολίνι είναι αρχισυντάκτης της «Avanti!», της επίσημης εφημερίδας του ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ξαφνικά, μια ημέρα χτυπάει η πόρτα του γραφείου του στο Μιλάνο και εισβάλλει μέσα απρόσκλητη μια βενετσιάνα μαντόνα εβραϊκής καταγωγής, με μεγαλοαστική ανατροφή, σχεδόν αριστοκρατική εκπαίδευση αλλά προσήλυτη στις «σοσιαλιστικές» ιδέες. Η Μαργκερίτα Σαλφάτι του προτείνει να γράψει μερικά κομμάτια. «Δωρεάν», της λέει εκείνος. «Δεν γράφω δωρεάν, θέλω 30 λιρέτες το κομμάτι», του απαντάει. Είναι η αρχή μιας ερωτικής σχέσης που θα κρατήσει δύο δεκαετίες. Η Σαλφάτι θα γίνει ο πυγμαλίων του Ντούτσε, η διανοούμενη που θα τον οδηγήσει στην κορυφή της Ιταλίας. Αυτή θα τον εκπαιδεύσει πνευματικά και κοινωνικά. Αυτή θα τον πιέσει να διοργανώσει, το 1922, την Πορεία προς τη Ρώμη δεκάδων χιλιάδων Μελανοχιτώνων. Τον ρόλο της όμως αυτό θα τον μετανιώσει πικρά. Τον Ιούνιο του 1934, ο Μουσολίνι επιστρέφει από τη Βενετία, όπου έχει συναντήσει τον Χίτλερ. Η Σαλφάτι δεν αναγνωρίζει πια στο πρόσωπό του τον άνδρα που αγάπησε. «Είχε πέσει τόσο χαμηλά, ήταν φριχτό», θα γράψει. Το 1938, ο ιταλός δικτάτορας εφαρμόζει τους πρώτους νόμους κατά των Εβραίων. Την ίδια χρονιά, η Σαλφάτι εγκαταλείπει την Ιταλία για τη Λατινική Αμερική. Θα επιστρέψει στην Ιταλία το 1947, θα πεθάνει το 1961.

Η εκδικητική ηθοποιός που κατέκτησε τον Μάο:

Κάθησε στην πρώτη σειρά και ρουφούσε τα λόγια του. Ηθελε όμως να είναι βέβαιη πως θα την προσέξει, του έκανε λοιπόν και μπόλικες – αφελείς – ερωτήσεις. Ετος 1937, στο Γενάν, την πόλη όπου είχαν εγκαταστήσει οι κομμουνιστές το αρχηγείο τους. Η Ζιάνγκ Τσινγκ είχε φτάσει εκεί από τη Σαγκάη, ήταν γνωστή ηθοποιός και η φήμη της προηγούνταν. Στο ενεργητικό της είχε ήδη πολλούς συζύγους και μία απόπειρα αυτοκτονίας. Αλλά ο Μάο Τσε Τουνγκ ήταν διαθέσιμος: η επίσημη (δεύτερη) σύζυγός του και μητέρα των παιδιών του Χε Ζιζέν είχε μόλις εκδιωχθεί στη Ρωσία. Η ερωτική του σχέση με τη Ζιάνγκ Τσινγκ φέρεται ότι ξεκίνησε έπειτα από την παράσταση μιας όπερας, με τη Ζιάνγκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μάο, που ήταν στο κοινό, πήγε στα παρασκήνια και της κάλυψε ιπποτικά τους ώμους. Οι ιθύνοντες του ΚΚΚ όμως την απεχθάνονταν. Είχαν μάθει πως είχε κλειστεί φυλακή από τους εθνικιστές και είχε ορκιστεί, για να την αφήσουν ελεύθερη, πως ουδέποτε είχε υπάρξει κομμουνίστρια. Ο Μάο δέχεται από όλες τις πλευρές επιστολές με τις οποίες τον καλούν να μην παντρευτεί τη Ζιάνγκ. Θα την παντρευτεί όμως, το 1938. Κι εκείνη, διαβόητη για τη μοχθηρία και τη σκληρότητά της, θα φροντίσει ως κυρία Μάο να εκδικηθεί όλους τους παλιούς εχθρούς της εξοντώνοντάς τους στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Μαρίτα Λόρενζ: Πάθη, μίση και CIA στην αγκαλιά του Φιντέλ

Εκείνη είναι 20 χρονών, κόρη Γερμανού και Αμερικανίδας, με την πικρή εμπειρία του εγκλεισμού στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν Μπέλσεν. Εκείνος είναι ο Φιντέλ Κάστρο, ο χαρισματικός επαναστάτης – και νέος πρωθυπουργός της Κούβας. Είναι το 1959, η Μαρίτα Λόρενζ κάνει μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική με τους γονείς της, το «MS Berlin» κάνει στάση στην Αβάνα, ο Κάστρο ανεβαίνει στο πλοίο, τη γνωρίζει και της υπόσχεται να την κάνει βασίλισσα της Κούβας. Η Λόρενζ επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, ο Κάστρο την κορτάρει, της στέλνει το προσωπικό του αεροπλάνο. Στο αεροδρόμιο της Αβάνας, 20 ένστολοι την περιμένουν για να τη μεταφέρουν στη διάσημη σουίτα 2406 του Χίλτον, όπου την κρατά ο Κάστρο περιορισμένη. Στις 15 Οκτωβρίου όμως, έχοντας μόλις παραγγείλει και φάει κάτι στο δωμάτιο, η Λόρενζ χάνει τις αισθήσεις της. Θα ξυπνήσει λίγες ημέρες αργότερα σε άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου μέσα στα αίματα – ήταν έγκυος, δεν είναι πια. Παθαίνει σηψαιμία, στέλνεται σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ. Εκεί στρατολογείται από τη CIA και βέβαιη πως ο Φιντέλ την εγκατέλειψε και σκότωσε το παιδί τους δέχεται να τον δηλητηριάσει έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά, θα πετάξει τα χάπια που προορίζονταν για εκείνον στο μπάνιο της σουίτας 2406 και θα περάσει στην αγκαλιά του ένα τελευταίο βράδυ πριν πει αντίο στην Αβάνα.

Εύα Μπράουν: Ο γάμος με τον Χίτλερ ήρθε λίγο πριν από τον θάνατο

Την πρώτη φορά που η Εύα Μπράουν είδε τον Αδόλφο Χίτλερ τον θεώρησε γέρο. Και μάλλον άσχημο. Ήταν στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 1929. Ο Χίτλερ ήταν 40 ετών, εκείνη 17, άρτι προσληφθείσα στο στούντιο του Χάινριχ Χόφμαν, επίσημου φωτογράφου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Το πρώτο δώρο που έκανε ο Χίτλερ στην καλλονή με τα μακριά πόδια, στη δεύτερη συνάντησή τους στο στούντιο του Χόφμαν, ήταν μια φωτογραφία του με αφιέρωση. Του πήρε έναν χρόνο για να την καλέσει στην Όπερα και τρία χρόνια για να κοιμηθεί μαζί της. Λίγο μετά την πρώτη τους σεξουαλική συνεύρεση, την 1η Νοεμβρίου του 1932, η Εύα Μπράουν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει αυτοπυροβολούμενη στον λαιμό. Ήθελε γάμο, αλλά ο Χίτλερ έλεγε πως ήταν ήδη παντρεμένος με τη Γερμανία. Η Μπράουν αρκέστηκε σε μια γούνα, μία Mercedes και την εγκατάστασή της πρώτα σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, μετά στο Μπέργκχοφ, το ορεινό ησυχαστήριο του Χίτλερ στη Βαυαρία. Τον ζήλευε όμως παθολογικά και στις 28 Μαΐου του 1935 έκανε νέα απόπειρα αυτοκτονίας με βαρβιτουρικά. Πέρασαν 13 χρόνια κρυφής, ουσιαστικά, σχέσης για να γίνει το όνειρό της να παντρευτεί πραγματικότητα. Ήταν στις 29 Απριλίου του 1945, στο υπόγειο μπούνκερ της καγκελαρίας. Η νύφη φορούσε μαύρα. Ενα 24ωρο αργότερα, με τις σοβιετικές δυνάμεις 500 μέτρα μακριά, ο ανισόρροπος εγκληματίας και η ανόητη ξανθιά σύζυγός του αυτοκτόνησαν.

Εβγκένια Αλεξάντροβνα Αλιλούγεβα: Μια συγγενής στο κρεβάτι και τη φυλακή του Στάλιν

Το 1932 η Ναντέζντα Αλιλούγεβα, η δεύτερη σύζυγος του Στάλιν, αυτοκτονεί. Λίγους μήνες αργότερα, ο σοβιετικός δικτάτορας κάνει μετρέσα του την Εβγκένια – ή «Γκένια» – Αλεξάντροβνα Αλιλούγεβα, σύζυγο του Πάβελ, του αγαπημένου αδελφού της Ναντέζντα. Η σχέση τους θα διαρκέσει έως το 1938, οπότε ο Πάβελ πεθαίνει μυστηριωδώς εν μέσω γενικευμένου τρόμου κι αφού πρώτα συλλαμβάνονται όλοι οι στενοί συνεργάτες του. Φήμες τον θέλουν να έχει δηλητηριαστεί από τον Στάλιν. Την επόμενη χρονιά η Γκένια ξαναπαντρεύεται. Ο Στάλιν απογοητεύεται, συνεχίζει όμως να την αντιμετωπίζει ως φίλη. Αλλά σιγά σιγά αρχίζει να αμφιβάλλει. Μήπως του κρύβει κάτι; Τέλη του 1947 η Γκένια συλλαμβάνεται. Ο Στάλιν του μεταπολέμου δεν άφηνε πια το παραμικρό περιθώριο για μια προσωπική ζωή. Θα αφεθεί ελεύθερη τον Απρίλιο του 1954. Είναι σκιά του παλιού εαυτού της. Αλλά ο Στάλιν παραμένει ο άνθρωπος που αγαπούσε. «Βλέπετε! Ο Στάλιν με βοήθησε τελικά!» είναι τα πρώτα λόγια που θα πει στα παιδιά της βγαίνοντας από τη φυλακή. «Μα είναι νεκρός εδώ και έναν χρόνο!» της απαντούν. Η Γκένια δεν θα επιστρέψει ποτέ στον δεύτερο σύζυγό της. Η ομιλία του Χρουστσόφ, η αποκάλυψη πως ο Στάλιν ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση χιλιάδων κομμουνιστών κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων θα τη σκανδαλίσουν. Θα πεθάνει το 1974 σκεπτόμενη ακόμα αυτόν τον άνθρωπο.

Μέριλιν Μονρόε: Το πιο λαμπερό πετράδι στον θρύλο του Κένεντι

Φίλες της οικογένειας, ηθοποιοί, μοντέλα, επαγγελματικές γνωριμίες, σύζυγοι συνεργατών, κολ γκερλ, κοσμικές κυρίες, πωλήτριες, πλούσιες κληρονόμοι και πόρνες, μία κατάσκοπος… Η λίστα των ερωμένων του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, του χαρισματικού προέδρου των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε στο Ντάλας το 1963, υπήρξε ατελείωτη. Σύμφωνα με έναν αμερικανό συγγραφέα, το σεξ ήταν «η φυλακή των Κένεντι», και των αδελφών και του πατέρα. Ειδικά ο JFK δεν είχε απολύτως κανένα όριο. Η Τζάκι γνώριζε και δεν έλεγε τίποτα. Ο Τύπος γνώριζε και δεν έλεγε τίποτα. Οι ερωμένες γνώριζαν και δεν έλεγαν τίποτα –περίμεναν 40 χρόνια για να μιλήσουν. Αλλες εποχές, άλλα ήθη, οι «περιπέτειες» των πολιτικών θεωρούνταν τότε «αποδεκτές» στις ΗΠΑ. Από όλες αυτές τις «περιπέτειες», όμως, μόνο μία έχει γίνει θρύλος. Διότι και οι δύο πρωταγωνιστές της ήταν σύμβολα του σεξ, και οι δύο ήταν επίσης προβληματικοί, και οι δύο τέλος πέθαναν πρόωρα, πυροδοτώντας ατελείωτες θεωρίες συνωμοσίας. Η εικόνα της Μέριλιν Μονρόε να τραγουδάει με βραχνή φωνή στο κατάμεστο Μάντιστον Σκουέαρ Γκάρντεν «Happy Birthday Mister President» είναι σταθμός στην ποπ κουλτούρα του 20ού αιώνα. Κι ας λένε οι πληροφορίες πως η νύχτα που πέρασαν στη συνέχεια μαζί σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Καρλάιλ δεν ήταν ακριβώς αξιομνημόνευτη, αφού οι αφόρητοι πόνοι του JFK στη μέση τον είχαν πια περιορίσει σε παθητικό σεξουαλικό ρόλο.

 Πηγή: tanea.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.