WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πόσο ασκείς έλεγχο στη ζωή σου και πόσα οφείλονται στην μοίρα;


24 Ιουλίου 2014

Στην καθημερινότητα, οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη έμφαση στο συνειδητό κομμάτι του μυαλού, θεωρώντας ότι επιλέγουν και αποφασίζουν κυρίως με αυτό.

Ότι η συμπεριφορά εξαρτάται από τα γεγονότα, και όχι από τον εαυτό τους. Αυτό όμως δεν αρκεί για να εξηγήσει γιατί κάποιες φορές επιλέγουν ή μένουν σε δυσάρεστες καταστάσεις, σε σχέσεις με ανθρώπους που τους φέρονται άσχημα, επιφανειακά ή απλά δεν τους γεμίζουν. Απλά επειδή μπορεί να τους λένε αυτό που συναισθηματικά θέλουν να ακούσουν ή ζητούν.

Μήπως είναι θέμα χαμηλής αυτοπεποίθησης ή λάθος προτύπων; Μπορεί κάποιος να έχει μεγαλώσει με εικόνες ή με τρόπο τέτοιο που να μην πιστεύει στον εαυτό του; Κι όμως, υπάρχει. Καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να πιστεύει ότι είναι άτυχος πάρα να ανακαλύψει πως είναι στο χέρι του να αλλάξει την ζωή του.  Συμπεριφέρεται συναισθηματικά μέσα από την ασυνείδητη μνήμη του, σύμφωνα με το τί έμαθε ως «σωστό» πρότυπο και το τι του «λείπει».

Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο έλεγε ο Karl Jung αναφερόμενος σε ένα τρίτο ενδεχόμενο, οι επιλογές κάποιου να οφείλονται σε μία ασυνείδητη εικόνα του εαυτού του  η οποία «επιλέγει» το πώς θα συμπεριφερθεί. Η λογική του πλευρά, δίνει απλά επιφανειακές ερμηνείες της συμπεριφοράς του, αποκαλώντας ίσως κάποιες επιλογές του, για παράδειγμα τον φόβο ή την αδράνεια, ως μοίρα.

Έτσι, υπάρχουν πράγματα στη ζωή που δεν αντιλαμβάνεται κανείς με "γυμνό μάτι". Και από την ασυνείδητη μνήμη επηρεάζουν την πραγματικότητα. Μπορεί να θέλει κάποιος κάτι αλλά να μην ξέρει γιατί το ζητά. Μπορεί να στέκεται μπροστά σ΄ένα αδιέξοδο αλλά να μην ψάχνει να βρει τρόπο διαφυγής. Πιστεύει πως δεν έχει τη δύναμη αλλάξει τη ζωή του. Να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Αυτή είναι η μαγεία του ανθρώπινου μυαλού, να ξεγελά νομίζοντας ότι ζεις και αντιδράς, πάντοτε συνειδητά, μόνο με βάση το εδώ και τώρα.

Για να καταλάβεις όμως ποιος έχει τον έλεγχο, θα πρέπει να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Να δεις κατά πόσο όλες αυτές οι αξίες, οι αρχές, τα πιστεύω που εκπροσωπείς είναι δικά σου ή απλά έτσι σου τα έμαθαν και εσύ οφείλεις να τα ακολουθείς.  Καθετί καινούριο που συμβαίνει στη ζωή σου έχεις μάθει να το αναγνωρίζεις και να το δέχεσαι με τον τρόπο που σου έμαθαν. Όμως, το πιο ωραίο είναι να δεις τι πραγματικά θέλεις εσύ. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.