WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς να επιβιώσετε απ΄τις δύσκολες μέρες;


25 Νοεμβρίου 2014

Ο Freud είχε πει πως «ευχαριστώ τη ζωή γιατί τίποτα δεν μου ήταν εύκολο».

Η ζωή δυστυχώς δεν τα φέρνει πάντοτε όπως τα θέλει κανείς. Το θέμα είναι πως μέσα από τις δυσκολίες, τα λάθη, πρέπει κανείς να κράτα τα θετικά στοιχεία και να προχωρά. Κάθε δυσκολία είναι μια εμπειρία που βοηθά το άτομο να εξελιχθεί.  Πρόκειται για μια διαδικασία που αποκαλείται αναπροσαρμογή, για την οποία ο Cyrulnik, στο βιβλίο του «Τα ασχημόπαπα», λέει τα εξής: «Η αναπροσαρμογή είναι η τέχνη να πλέεις στους χείμαρρους. Ένα τραύμα έχει αλλάξει τον πληγωμένο και τον έχει προσανατολίσει σε μια κατεύθυνση, στην οποία θα του άρεσε να μην πήγαινε. Ωστόσο, και δεδομένου ότι έχει πέσει σε έναν χείμαρρο που τον παρασύρει και τον οδηγεί να παραδέρνει σε έναν καταρράκτη, ο αναπροσαρμοζόμενος χρειάζεται να κάνει επίκληση στην εσωτερική του δύναμη επιβίωσης που είναι εντυπωμένη στη μνήμη του, πρέπει να παλέψει για να μην αφεθεί να παρασυρθεί από τη φυσική κατωφερή κλίση των τραυμάτων».

Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να πει ο Cyrulnik είναι πως κάθε δυσκολία στην ζωή κάποιου τον εφοδιάζει με εμπειρίες και δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να σώσει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους σε μελλοντικές δυσκολίες. Γιατί η ζωή δεν είναι εύκολη αλλά σίγουρα γεμάτη μαθήματα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, απλά είναι θέμα οπτικής. Όσο πιο κοντά είσαι στο πρόβλημα ή στη δυσκολία τόσο πιο μεγάλο και δύσκολο το βλέπεις. Αν όμως πάρεις απόσταση και το δεις διαφορετικά τότε όλα αλλάζουν. Η αναπροσαρμογή λειτουργεί σαν το zoom in και το zoom out σε μια φωτογραφική μηχανή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.