Όταν ο κοινωνικός περίγυρος σας δείχνει εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, η αυτοεκτίμησή σας ενισχύεται και τολμάτε πράξεις υπεράνω των δυνατοτήτων σας. Φυσικά, το εντελώς αντίθετο συμβαίνει σ΄ένα εχθρικό περιβάλλον. Αυτός ο αντίκτυπος στην αυτοεκτίμηση σας αποκαλείται φαινόμενο του Πυγμαλίωνα.
Ο Πυγμαλίων λάξευσε το άγαλμα της ωραίας Γαλάτειας κι έπειτα ερωτεύτηκε το δημιούργημα του τόσο παράφορα, που παρακάλεσε τους θεούς να δώσουν στο άγαλμα ζωή για να ζήσει με την ιδανική αγαπημένη του.
Το 1948 ο Ρόμπερτ Ρόζενταλ και η Λινόρ Τζέικομπσον πραγματοποίησαν σε κάποιο σχολείο ένα πείραμα πολύ αποκαλυπτικό σχετικά με το φαινόμενο του Πυγμαλίωνα. Ενημέρωσαν τους καθηγητές ότι είχαν ορισμένα τεστ στους μαθητές και είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάποιοι απ΄αυτούς ήταν ιδιαίτερα ευφυείς νέοι, οι οποίοι θα κατόρθωναν να πάρουν πραγματικά καλούς βαθμούς. Στο τέλος της χρονιάς η προφητεία εκπληρώθηκε. Οι μαθητές εκείνοι είχαν πράγματι πάρει εξαιρετικούς βαθμούς.
Οι καθηγητές εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν είχε γίνει κανένα τεστ στους μαθητές. Ήταν οι ίδιοι οι καθηγητές που, όντας διατεθειμένοι να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συγκεκριμένους μαθητές τους, τους τη μετέδωσαν στ΄αλήθεια και, χωρίς να το καταλάβουν, τους βοήθησαν να αυξήσουν ασυνείδητα την αυτοεκτίμησή τους. Ο Κάφκα αναφέρεται στους άλλους ως μία ευκαιρία για αυτοπαρατήρηση επειδή είναι ο καθρέφτης που λέει πολλά για το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Όπως έλεγε ο Πιραντέλλο, "έτσι είναι αν έτσι νομίζετε".
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.