WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Σεξουαλική ανορεξία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


22 Σεπτεμβρίου 2016

Σεξουαλική ανορεξία: κάποιοι την έχετε ακούσει και κάποιοι την ακούτε για πρώτη φορά. Για τους επιστήμονες όμως αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα και η κλινική διάγνωση είναι η αποστροφή του σεξ. Με απλά λόγια η σεξουαλική ανορεξία είναι η ψυχαναγκαστική αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι μια εμμονή κατά την οποία η ιδέα και μόνο να εκφραστείς σεξουαλικά σου φαίνεται βασανιστική.

Το βασικό σύμπτωμα της σεξουαλικής ανορεξίας είναι το συναίσθημα του φόβου ή του θυμού όσο αφορά το σεξ. Στο Global Addiction Conference οι επιστήμονες εξήγησαν ότι κάποιος με αυτή την κατάσταση θα μπορούσε έχει εμμονή με την αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας και αυτή εμμονή μπορεί ακόμη και να κυριεύσει όλη του τη ζωή. Το άτομο ακυρώνει ένα κομμάτι του εαυτού του.

Οι ειδικοί στη σεξολογία έχουν παρατηρήσει πολλά κοινά ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και στις σεξουαλικές διαταραχές. Και στις δυο περιπτώσεις το άτομο απέχει από το φαγητό ή από το σεξ παρόλο που μπορεί να τα βρει και τα δυο πολύ εύκολα. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει η αίσθηση της αποξένωσης. Στη σεξουαλική ανορεξία ολόκληρη η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από «μη» ακόμα και σε ότι περιέχει μια μικρή υποψία για σεξ. Αποφεύγεις τις νέες γνωριμίες και προτιμάς τη μοναξιά του σπιτιού σου, γιατί φοβάσαι ότι κάποιος μπορεί να σου δείξει ερωτικό ενδιαφέρον. Όλα γύρω σου μοιάζουν να έχουν σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ εσύ θέλεις να ελαχιστοποιήσεις την επαφή σου με την κοινωνία του σεξ.

Αιτίες της σεξουαλικής ανορεξίας:

  • Ορμονική ανισορροπία
  • Πρόσφατος τοκετός
  • Θηλασμός
  • Χρήση φαρμάκων
  • Εξάντληση
  • Σεξουαλική κακοποίηση
  • Βιασμός

Διάγνωση και θεραπεία

Η σεξουαλική ανορεξία είναι δύσκολο να εντοπιστεί και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια επίσκεψη σε έναν θεραπευτή ή ιατρό μπορεί να βοηθήσει και να βρεθεί η αιτία του κακού. Η ορμονική θεραπεία είναι πολλές φορές αποτελεσματική για ορισμένα άτομα με σεξουαλική ανορεξία. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή οιστρογόνων και μια ορμονική θεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει να ξαναβρούν τη σεξουαλική επιθυμία.

Η θεραπεία όσο αφορά τη συναισθηματική πλευρά είναι επίσης αναγκαία. Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή το άτομο με σεξουαλική ανορεξία μπορεί να διερευνήσει τα συναισθήματα του και τις σκέψεις που δημιουργούν αυτή τη συμπεριφορά, ώστε στη συνέχεια να απελευθερωθεί.

Αν συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα και αναζητήσεις βοήθεια ήδη έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα και με τον καιρό θα μπορέσεις και να πάλι να εισπράξεις τα καλά που φέρνει το σεξ στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.