Στο Hollywood, μπορεί όλοι τώρα να δηλώνουν σοκαρισμένοι, όμως τόσο τα γούστα του Spacey, όσο κι οι συνήθειες του Weinstein ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια. Και δεν αποτελούσαν αφορμή αντίδρασης, αλλά αιτία καλαμπουριού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 'Οσκαρ του 2013, ένα από τα αστεία που ακούστηκαν πριν την απονομή του βραβείου β' γυναικείου ρόλου ήταν ότι οι υποψήφιες δεν θα έχουν πια ανάγκη να υποκρίνονται ότι έλκονται από τον Harvey Weinstein. Ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, το 2005 στη σειρά κινουμένων σχεδίων “Family Guy”, το μωρό της οικογένειας είχε εμφανιστεί να λέει: “Βοηθήστε με! Μόλις δραπέτευσα από τη βάση του Kevin Spacey”!
Για πόσους ακόμα η υψηλή κοινωνία της σόουμπιζ γνώριζε και σφύριζε αδιάφορα; Ανάλογες καταγγελίες έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν εναντίον του Mel Gibson, του Casey Affleck (ο οποίος πέρσι βραβεύτηκε με 'Οσκαρ) ή και του Woody Allen, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στην ελίτ του κινηματογράφου και να τιμώνται όχι μόνο από παράγοντες αλλά και από τους θεατές του.
Κάπου εδώ μπαίνει ο προβληματισμός για το αν μειώνεται η καλλιτεχνική αξία κάποιου εξαιτίας της κακής -έως εγκληματικής- συμπεριφοράς του, όμως προηγείται ένας άλλος, πιο άμεσος και κοντινός: το θέμα μας είναι τα “είδωλα” του Hollywood -που εύλογα πλάστηκαν “κατ' ομοίωση”- ή αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω μας;
Το να περιοριστούμε στο σοκ για το κακό και χυδαίο Hollywood και να γκρεμίσουμε ή να θρηνήσουμε τα είδωλά μας είναι ουσιαστικά άρνηση ενός προβλήματος υπαρκτού και δεδομένου. Που μας σοκάρει όταν μπλέκεται σε αυτό ο Dustin Hoffman, αλλά περνά ως σύνηθες, ακόμα και αποδεκτό, όταν το κάνει ένας συνάδελφος ή ένας διευθυντής -με θύμα πάντα τον πιο ανίσχυρο να μιλήσει ή να διαμαρτυρηθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως το 33% των γυναικών σε όλο τον κόσμο πέφτουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους θύματα σεξουαλικής ή άλλης βίας. Η σεξουαλική βία και παρενόχληση μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, όμως στη βάση τους δεν αφορούν μόνο το σεξ, ούτε μόνο τις γυναίκες, αλλά τη δύναμη, την κατάχρηση εξουσίας του ισχυρού απέναντι στον ανίσχυρο. Κι έρχονται ως φυσική συνέπεια μιας σεξιστικής κοινωνίας, που δεν πιστεύει τα θύματα -κατά βάθος τους ρίχνει και μια υποψία ευθύνης- και που ορίζει ενίοτε τον ανδρισμό ή την κοινωνική ισχύ μέσα από τον -όποιου είδους- υποβιβασμό των γυναικών και γενικότερα των λιγότερο δυνατών και των νεότερων.
Η καταχρηστική συμπεριφορά είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη φύση και προστατεύεται από κοινωνικές συνθήκες, που ορίζουν τους ρόλους και τις προσδοκίες από αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι την αποδεχόμαστε κι εξαντλούμε τον προοδευτισμό μας στα social, αφαιρώντας από τις αγαπημένες μας σειρές το “House of cards” κι από τη συλλογή μας τα dvd με τους “Συνήθεις ύποπτους” και τον “Άνθρωπο της βροχής” -για παραδειγματισμό.
Πιο αποτελεσματικό είναι να ξεκινήσουμε ο καθένας, η κάθε μία, από αυτό που μας αναλογεί. Να μη σιωπήσουμε απέναντι σε όποια σεξουαλική παρενόχληση ή κατάχρηση εξουσίας συναντάμε στον δρόμο μας, να μην αποφύγουμε με ένα “δε βαριέσαι” οποιαδήποτε επίθεση δε συνέβη σε μας αλλά στον διπλανό μας και να φροντίσουμε να δίνονται κάθε φορά στα θύματα δυνατότητες να προστατέψουν τους εαυτούς τους.
Κι ύστερα τίποτα δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερμηνεία του Spacey στο “American beauty”, αρκεί να μη συγχωρούμε πριν από αυτόν, εκείνον που συναντάμε κάθε μέρα στο γραφείο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.