WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Εάν έχετε κάποια από αυτά τα σημάδια θα μπορούσε να είστε εθισμένοι στο σεξ


11 Οκτωβρίου 2019

Εάν έχετε κάποια από αυτά τα σημάδια θα μπορούσε να είστε εθισμένοι στο σεξ

Τι είναι ο σεξουαλικός εθισμός; Ο σεξουαλικός εθισμός, ο οποίος αναφέρεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς, μοιάζει πολύ με τον αλκοολισμό και τον τοξικομανισμό. Είναι ο εθισμός μια ασθένεια; Ποια είναι τα σημάδια της εξάρτησης από τη σεξουαλική φύση;

Όπως και όλοι οι άλλοι τύποι εθισμού, η εξάρτηση από το σεξ προσδιορίζεται βάση τριών βασικών κριτηρίων:

Εμμονή με την ουσία ή τη συμπεριφορά της επιλογής.

Απώλεια ελέγχου της χρήσης της ουσίας ή της συμπεριφοράς, που συνήθως αποδεικνύεται από αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής ή περικοπής.

Απευθείας αρνητικές συνέπειες - προβλήματα σχέσεων, προβλήματα στην εργασία ή στο σχολείο, μείωση της σωματικής υγείας, κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απομόνωση, οικονομικές δυσκολίες, απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες, νομικό πρόβλημα κ.λπ.

Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, καταλαβαίνετε εύκολα την έννοια της εξάρτησης από ουσίες. Και αν δεν είστε εθισμένοι σε τίποτα, πιθανότατα γνωρίζετε κάποιον που είναι.

Για τους εξαρτώμενους από το σεξ, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι προτεραιότητα. Οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από τη σεξουαλική φαντασία και τις συμπεριφορές. Ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο σκέψης, σχεδιασμού, και συμμετοχής σε σεξουαλικές δραστηριότητες. 

Το σεξ γίνεται εμμονή στο σημείο όπου αγνοούνται σημαντικές σχέσεις, συμφέροντα και ευθύνες. Σχεδόν πάντα όσοι είναι σεξουαλικά εξαρτώμενοι βιώνουν μια διπλή ζωή, διατηρώντας τη σεξουαλική τους δράση κρυμμένη από την οικογένεια, τους φίλους και όλους τους άλλους που έχουν σημασία για εκείνους.

Τα συμπτώματα εξάρτησης από το σεξ περιλαμβάνουν:

Καταναγκαστική χρήση της πορνογραφίας, με ή χωρίς αυνανισμό.

Υποχρεωτική χρήση μιας ψηφιακής τεχνολογίας- κάμερες web, sexting, σεξουαλικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, σεξουαλικές συσκευές κλπ.

Αγορά ταινιών για ενήλικες, βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που επικεντρώνονται στο σεξ. 

Συμμετοχή σε αισθησιακό μασάζ (μίσθωση ή παροχή)

Ένα πρότυπο ανώνυμων και / ή περιστασιακών σεξουαλικών συνδέσεων με ανθρώπους που συναντήθηκαν στο διαδίκτυο. 

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε απροστάτευτο σεξ.

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή στο σεξ με δυνητικά επικίνδυνα άτομα ή σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη.

Αναζήτηση σεξουαλικών εμπειριών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άμεσες ή μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες.

Όπως και οι υπόλοιποι εθισμένοι, οι ετσί και όσοι εξαρτώνται από το σεξ χρησιμοποιούν συνήθως τη συμπεριφορά τους ως τρόπο να «εξομαλύνουν» και να ξεφύγουν από το άγχος και τη συναισθηματική (και μερικές φορές σωματική) δυσφορία - συμπεριλαμβανομένου του πόνου των υποκείμενων συναισθηματικών και / ή ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος.

Με άλλα λόγια οι εθισμένοι στο σεξ δεν χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές για να αισθάνονται καλά και να διασκεδάζουν, τις χρησιμοποιούν για να αισθάνονται λιγότερο - δηλαδή, να αποσπάσουν τον εαυτό τους από αυτό που αισθάνονται.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.