WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Η αόρατη βία είναι η νέα μορφή βίας που επικρατεί στις σχέσεις


4 Ιουνίου 2020

Η αόρατη βία είναι η νέα μορφή βίας που επικρατεί στις σχέσεις

Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο, όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε νιώσει κακομεταχείριση από κάποιον και να μην το έχετε καταλάβει. Ίσως, ήταν μια στιγμή που νιώσατε παραμελημένοι, μπορεί επίσης κάποιος να σας αποθάρρυνε ή να σας έκρινε αρνητικά.

Εάν έχετε βιώσει κάποιες από τις παραπάνω εμπειρίες, τότε υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα γιατί η βία δεν είναι πάντα ορατή.

Ένα παράδειγμα αόρατης βίας είναι αυτή που ασκεί ένα καταχρηστικό άτομο που βρίσκεται είτε στο φιλικό είτε στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακαλύψετε αυτό το είδος βίας, για αυτό και είναι αρκετά δημοφιλές μέσα στο γάμο, στην οικογένεια κα στις σχέσεις.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει αυτός που ασκεί αόρατη βία, είναι να κερδίσει την καρδιά σας. Και για να το πετύχει, θα προσπαθήσει να φαίνεται πολύ καλός και να κάνει τους φίλους σας να μοιάζουν με εχθρούς σας. Στη συνέχεια, μπορεί να σας επισημαίνει συνέχεια πως είστε πολύ τυχεροί που τον έχετε δίπλα σας, ενισχύοντας έτσι την εξάρτησή σας προς το πρόσωπό του. Όμως, μην εξαπατάστε γιατί στόχος του είναι το κακό σας.

Η ψευδής αίσθηση της εξάρτησης έχει σαν σκοπό να παραμείνετε στη σχέση παρά την κακοποίηση που δέχεστε. Όσο περνάει ο καιρός, η αυτοεκτίμησή σας μειώνεται, ενώ αυξάνεται ο φόβος της εγκατάλειψης.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι κακοποιείστε, ελέγξετε τις παρακάτω συμπεριφορές:

Επιμένει να έχει τον τρόπο του και δεν θα συμβιβαστεί

Έχει εκρήξεις θυμού

Επικρίνει εσάς ή τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας

Είναι κτητικός

Σας απειλεί με διαφορετικούς τρόπους

Για να τερματίσετε τον κύκλο της βίας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Σταματήστε να ασχολείστε με αυτές τις καταστροφικές συμπεριφορές. Οι καταχραστές θέλουν την προσοχή σας. Όταν σταματήσετε να συμμετέχετε ή να ανταποκρίνεστε σε αυτή τη συμπεριφορά, αποτυγχάνουν να σας ελέγξουν. Ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σας στέλνουν εκατοντάδες κείμενα ή τηλεφωνήματα, ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσετε σε ό, τι λένε ή κάνουν - αυτό δεν είναι αγενές, αλλά ένας τρόπος να προστατευθείτε από το να πληγωθείτε και πάλι.

Δεν είναι εύκολο να τερματίσετε μια σχέση, πολλοί επιλέγουν να παραμείνουν ακόμα κι αν νιώθουν δυστυχισμένοι. Όμως, είναι απαραίτητο να φύγετε μακριά, γιατί όταν προσπαθείτε να μείνετε σε μια δυστυχισμένη σχέση δεν είναι αγάπη, αλλά φόβος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.