Ένας από τους όρους που έχουν ειπωθεί πιο πολύ από ποτέ τα τελευταία χρόνια, δεν είναι άλλος από αυτόν της «τοξικής σχέσης».
Το καλό είναι πως χάρη στα media, και την καλύτερη επαφή με την ψυχανάλυση και την ψυχοθεραπεία, μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα και έγκαιρα τους τοξικούς συντρόφους και να τους αποφύγουμε, πριν δεθούμε συναισθηματικά μαζί τους. Μαζί με αυτούς, αποφεύγουμε και τον χαμένο χρόνο, και το τραύμα που θα μας αφήσει μια ναρκισσιστική και κακοποιητική σχέση.
Ωστόσο υπάρχει τόση πολλή πληροφορία, που κάπως έχουμε μπερδευτεί -και μερικές φορές, ίσως βιαζόμαστε να ορίσουμε κάτι ως τοξικό. Για να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις καλύτερα, τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης, έχουμε συλλέξει μερικές φράσεις που είναι άκρως χειριστικές και χρησιμοποιούνται από συντρόφους που θέλουν να σε ελέγχουν:
«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»
Και ενώ μπορεί να νομίζεις ότι όλα είναι καλά με τη συγκεκριμένη φράση, στην πραγματικότητα ένας σύντροφος που σου λέει κάτι τέτοιο, αποποιείται από κάθε ευθύνη. Σε κάνει να πιστεύεις, πως ΕΣΥ είσαι το πρόβλημα και τα δικά σου συναισθήματα φταίνε που νιώθεις όπως νιώθεις, όχι εκείνος.
«Είσαι πολύ ευαίσθητη / αντιδράς υπερβολικά»
Αυτή η φράση, όταν ακούγεται τακτικά, σημαίνει πως υποτιμάει τα συναισθήματα σου, και αρνείται να μπει στη θέση σου για να σε καταλάβει.
«Πρέπει να με εμπιστευτείς»
Η εμπιστοσύνη κερδίζεται. Και όταν ένας σύντροφος απαιτεί εμπιστοσύνη, είναι επειδή μάλλον γνωρίζει ότι δεν θα προσφέρει τις κατάλληλες πράξεις και συμπεριφορές που θα την κερδίσουν.
«Σε εμπιστεύομαι, απλά τους άλλους δεν εμπιστεύομαι»
Είναι μια από τις κύριες φράσεις ελέγχου και απομόνωσης. Ο τοξικός σύντροφος επιθυμεί να έχει όσο περισσότερο έλεγχο γίνεται και γι’ αυτό προσπαθεί να σε απομονώσει. Με αυτές τις φράσεις, σε οδηγεί στο να απομονωθείς από τους άλλους, κατηγορώντας τους, και έτσι να σε ελέγχει καλύτερα.
«Είναι απλά ένα αστείο, χαλάρωσε»
Όταν έχεις ξεκαθαρίσει πως κάτι σε ενοχλεί, ακόμη και αν έχει ειπωθεί για πλάκα και εκείνος το συνεχίζει, τότε δείχνει ξεκάθαρα πως δεν σε σέβεται, αλλά ούτε και έχει ενσυναίσθηση, σχετικά με τη θέση που σε βάζει.
«Πρέπει να ωριμάσεις»
Στην πραγματικότητα πρόκειται για καθαρή υποτίμηση. Εκείνος ή εκείνη, είναι ο ώριμος και ανώτερος που τα ξέρει όλα και εσύ βρίσκεσαι κάτω από αυτόν, και γι΄αυτό θα πρέπει να ακούς και να κάνεις ότι σου λέει. Από τα σημαντικότερα, red flags.
«Εγώ έχω ήθος και αυτοί είναι οι κανόνες μου»
Στο ίδιο πλαίσιο, μια τέτοια φράση έχει ως σκοπό την υποτίμηση και την ντροπή. Η ντροπή χτυπάει ακριβώς στο συναισθήματα και ένα άτομο με χειριστικά και ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί τέτοιες φράσεις για να ταπεινώσει τον σύντροφο του, και να κερδίσει περισσότερο έλεγχο.
«Δεν θα σε αγαπήσει κανείς όσο εγώ / δεν θα βρεις πουθενά τη σχέση που έχουμε εμείς»
Είναι μια ακόμη από τις φράσεις που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι και τοξικοί σύντροφοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάγκη για θαυμασμό και αναγνώριση. Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση, πως χωρίς εκείνους η καθημερινότητα και η ζωή σου δεν θα είναι η ίδια, γι’ αυτό οτιδήποτε και αν κάνουν -πρέπει να τους κρατήσεις στη ζωή σου.
«Κοιτά που με οδήγησε η συμπεριφορά σου»
Αντί να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους, ψάχνουν να ρίξουν την ευθύνη άλλου. Κατηγορούν τους άλλους για τις πράξεις τους, και δικαιολογούν με κάθε τρόπο, την οποιαδήποτε λάθος συμπεριφορά τους.
«Ξέρω πολύ καλά τι κάνω»
Όταν αυτές οι φράσεις επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, στην πραγματικότητα εκφράζουν έντονο ναρκισσισμό και σημαίνει πως τα άτομα αυτά, αρνούνται να δεχτούν συμβουλές ή δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μαζί με τη σχέση τους.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.