WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βάλτε πορτοκαλί αποχρώσεις στο πιάτο σας, κάνουν καλό


31 Μαΐου 2012

.jpg

Θαμπάδα στην επιδερμίδα σας; Κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος; Χρειάζεστε κάτι... πορτοκαλί!

Δεν είναι τυχαίο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διαχωριστούν σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα τους. Πορτοκαλί, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα κάθε ομάδα παίρνει το χρώμα της από ένα χαρακτηριστικό διατροφικό στοιχείο το οποίο υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στο συγκεκριμένο φρούτο ή λαχανικό. Για παράδειγμα, τα πορτοκαλί φρούτα κατά βάση περιέχουν αρκετό β-καροτένιο ενώ τα κόκκινα λυκοπένιο.

Τραγανά καρόταΈνα από τα πιο συχνά πορτοκαλί λαχανικά που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το πορτοκαλί χρώμα είναι το καρότο. Ξεκινώντας από το καρότο λοιπόν πρέπει να πούμε ότι  το πορτοκαλί του χρώμα οφείλεται στο β-καροτένιο μία πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α. Η κατανάλωση καρότων συνδέεται με την καλή όραση, με την πρόληψη της εκφύλισης της ωχρής κηλίδας αλλά και με την προστασία του δέρματος και τις αναπλαστικές του ικανότητες.

Ζουμερά πορτοκάλιαΤα πορτοκάλια ενώ είναι πορτοκαλί δεν αποτελούν την καλύτερη πηγή β-καροτένιου αλλά αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η συχνή κατανάλωσή τους συνδέεται με την ευκολότερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση των απλών κρυολογημάτων του χειμώνα. Φυσικά η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές αντιοξειδωτικές βιταμίνες η οποία συμβάλλει σημαντικά στην θωράκιση του κύτταρου από του παράγοντες οξείδωσης συμπεριλαμβανομένου και του τσιγάρου στους καπνιστές. Όσες καπνίζετε το χρειάζεστε περισσότερο!!

Θρεπτικές γλυκοπατάτεςΟι γλυκοπατάτες οι οποίες είναι πορτοκαλί στο εσωτερικό τους, όχι μόνο αποτελούν μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C αλλά περιέχουν και μία καλή συγκέντρωση χαλκού και σιδήρου. Για το σίδηρο γνωρίζουμε ότι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση ενός υγιούς αιματοκρίτη και της σωστής οξυγόνωσης των ιστών. Ενώ ο χαλκός αποτελεί ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο του οποίου η χαμηλή κατανάλωση έχει συσχετισθεί με παθήσεις του θυρεοειδή αδένα αλλά και μειωμένη αντίσταση στις φλεγμονές.

Γευστικά βερίκοκαΤα καλοκαιρινά βερίκοκα αποτελούν πολύ καλή πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C, τρυπτοφάνης και φυτικής ίνας. Η β-καροτίνη προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοστεφανίαι νοσήματα. Ενώ η υψηλή φυτική ίνα διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος συμβάλλοντας σημαντικά στο σωστό καθαρισμό του εντέρου.

Ευχαριστούμε τον κλινικό διαιτολόγο και διατροφολόγο Γιώργο Λάντις ([email protected]) για τις συμβουλές του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.