WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ειδικοί μιλούν για την προφυλακτική μαστεκτομή αποκλειστικά στο Jenny.gr


15 Μαΐου 2013

angelina.jpg

Μετά το σάλο που προκάλεσε το άρθρο της Angelina Jolie στην εφημερίδα New York Times σχετικά με την απόφασή της να κάνει προληπτικά μαστεκτομή οι απορίες των γυναικών γύρω από το θέμα είναι πολλές. Γι' αυτό λοιπόν οι ειδικοί λύνουν τις απορίες σας.

Από τον Χειρουργό Μαστού Βασίλη Πιτσινή και την Ακτινολόγο Μαστού Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα.

"Τα εν λόγω γονίδια φέρει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού», λέει ο χειρουργός μαστού στην Κλινική Μαστού του Cambridge, στο Νοσοκομείο MEDITERRANEO, Βασίλης Πιτσινής. «Στα 100 κρούσματα καρκίνου του μαστού, μόνον τα πέντε οφείλονται στα γονίδια BRCA1 και BRCA2». Προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξή τους απαιτείται ειδική αιματολογική εξέταση. «Η εξέταση δεν απευθύνεται στο σύνολο των γυναικών. Αφορά όσους έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού, που εμφάνισε καρκίνο του μαστού πριν τα 30 χρόνια ή δύο συγγενείς κάτω των 60 ετών ή τρεις σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ αφορά και όσους είχαν δύο συγγενείς με καρκίνο των οωθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία». Από όσες εξετάζονται, «μόνον 15% διαθέτουν το γονίδιο και οι οποίες κατά 90% θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και κατά 50% καρκίνο των ωοθηκών». Με δεδομένη μια τέτοια διάγνωση, οι γυναίκες έχουν τρεις επιλογές: την προφυλακτική ή μείωσης ρίσκου μαστεκτομή, τον επισταμένο προληπτικό έλεγχο ή τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ορμονικού χαρακτήρα. «Και οι τρεις μέθοδοι προσφέρουν αποδεδειγμένα το ίδιο προσδόκιμο ζωής» σημειώνει ο κύριος Πιτσινής. «Στην ΕΕ οι προφυλακτικές μαστεκτομές είναι σταθερές σε αριθμό και γίνονται με ιατρικά κριτήρια, ενώ στις ΗΠΑ αυξάνονται και γίνονται με περισσότερο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, καθώς το στίγμα του καρκίνου είναι έντονο, ενώ το κόστος της μαστεκτομής για το ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι μικρότερο από αυτό μιας συστηματική προληπτικής αντιμετώπισης».

"Επισταμένος και συγκεκριμένος προληπτικός έλεγχος αποτελεί επίσης επιλογή για γυναίκες με αποδεδειγμένο γονιδιακό φορτίο για ανάπτυξη καρκίνου μαστού", λέει η ακτινολόγος μαστού Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ετήσιος έλεγχος με μαγνητική μαστογραφία πρέπει να ξεκινά στα 30 έτη αν και τελευταία υπάρχουν συζητήσεις για έναρξη του ετήσιου προληπτικού ελέγχου με μαγνητική μαστογραφία στα 25 έτη. Στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μαγνητική μαστογραφία, λόγω συγκεκριμένων περιορισμών της εξέτασης (π.χ. μεγάλοι μαστοί ή αλλεργία στο ενδοφλέβιο σκιαγραφικό), η γυναίκα πρέπει να παρακολουθείται στενά με υπερηχογράφημα μαστών και ψηλάφηση από εξειδικευμένο ιατρό. Η προληπτική μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται σε γυναίκες άνω 35 ετών καθώς η διαγνωστική αξία της εξέτασης στις μικρότερες ηλικίες είναι μικρή, λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών στις νεαρές γυναίκες, ενώ και η ακτινοβόληση νεανικού μαστού αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Στην ομάδα, λοιπόν, γυναικών υψηλού κινδύνου είναι πολύ σημαντικός ο στενός και εξειδικευμένος προληπτικός έλεγχος. Με το δεδομένο ότι το προσδόκιμο επιβίωσης σε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται είναι παρόμοιο, κάθε γυναίκα που ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, πρέπει αφού πρώτα αποκτήσει σαφή γνώση όλων των δεδομένων και των εναλλακτικών λύσεων, να αποφασίζει τη λύση που της ταιριάζει καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.