WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από τον 7ο-12ο μήνα


18 Ιουνίου 2013

Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του βρέφους.

Μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του και ως τον 12ο μήνα, το βρέφος αρχίζει να μιμείται κινήσεις,  να καταλαβαίνει λέξεις, ενώ κάνει και τα πρώτα του βήματα.

Ο 7ος μήνας του μωρού

Μπορεί να κρατά από ένα διαφορετικό αντικείμενο σε κάθε χέρι και να το αναζητά από μόνο του όταν του πέσει. Γυρίζει μπρούμητα, ανάσκελα, πλάγια με ευχέρεια. Κάθεται πλέον χωρίς υποστήριξη, συνήθως όμως πέφτει εύκολα.

Ο 8ος μήνας του μωρού

Αποκτά πολύ στενές σχέσεις και μεγάλη εξάρτηση από τη μητέρα του. Μιλάει με επαναλαμβανόμενες συλλαβές (πα πα πα, ντα ντα ντα). Αναγνωρίζει το όνομά του, όταν το φωνάζετε. Μεταφέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο. Προσπαθεί να μπουσουλίσει και χοροπηδάει ενεργητικά, όταν το κρατάτε από τα χέρια.

Ο 9ος μήνας του μωρού

Το μωρό σας πλέον μαθαίνει να μιμείται διάφορες στερεότυπες κινήσεις («αντίο», «παλαμάκια», κλπ). Αντιλαμβάνεται πιο συγκεκριμένα τις έννοιες «μαμά» και «μπαμπά». Μιμείται επίσης, όσο μπορεί καλύτερα τις λέξεις που του υποδεικνύετε. Αρχίζει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί μεμονωμένα τα δάκτυλά του και έρχεται μπουσουλώντας προς εσάς.

Ο 10ος μήνας του παιδιου

Καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε και μπορεί να «στέλνει φιλάκια», να «κάνει αντίο» και να χτυπάει παλαμάκια. Είναι πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί το δείκτη και τον αντίχειρα για να πιάνει αντκείμενα και να πιάνεται από τα έπιπλα για να στηριχθεί στα πόδια του. Αν το κρατήσετε, μπορεί ακόμη να κάνει και κάποια βήματα, έστω και χωρίς καλή ισορροπία.

Ο 11ος μήνας του μωρού

Καταλαβαίνει μικρές προτάσεις (δώσε, φέρε, πάρε) και γνωρίζει το «όχι» και το «μη». Μπουσουλάει καλά με τα τέσσερα, μπορεί να κάνει τα πρώτα του βήματα στηριζόμενο στα έπιπλα από μόνο του, αλλά πέφτει και εύκολα, γι’ αυτό σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Προσοχή: δεν μπουσουλάνε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν πολλούς τρόπους να στηρίζονται και να μένουν όρθια.

Ο 12ος μήνας του μωρού

Είναι πολύ πιθανό, αν δεν το έχει κάνει ήδη, το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λέξεις. Καταλαβαίνει το νόημα αρκετών λέξεων και γυρίζει όταν ακούει το όνομά του. Είναι πιθανό να μπορεί να πίνει με μικρή βοήθεια από το ποτήρι, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα κοπεί το μπιμπερό. Σε αυτή την ηλικία μπορεί ήδη να είναι ικανό να περπατήσει από μόνο του, αλλά σίγουρα θα χρειάζεται την συνεχή σας προσοχή και βοήθεια, ώσπου να αποκτήσει ένα σταθερό περπάτημα. Η αρχική βάδιση γίνεται με τα πόδια ανοιχτά, για να διευρύνει τη βάση στήριξης. Τυχόν στροφές των ποδιών προς τα έσω ή έξω, είναι χωρίς σημασία.

Όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ρυθμό της ψυχοκινητικής ανάπτυξης μεταξύ των βρεφών, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικές.
 Οι παραπάνω πληροφορίες έχουν ως σκοπό να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το μωρό σας και όχι να υποκαταστήσουν τον παιδίατρό σας, ο οποίος είναι αυτός που παρακολουθεί την ανάπτυξη του το παιδιού σας και μπορεί να σας συμβουλεύσει σε οποιαδήποτέ σας δυσκολία.

Από την παιδίατρο Dr. Δώρα Ευθυμίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.