WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 + 1 tips για να μη πάρετε κιλά τις γιορτές


4 Δεκεμβρίου 2014

Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτό, όμως συνήθως συμβαίνει γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με πλούσια εδέσματα, και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού σας βάρους. Τα κιλά που θα πάρετε τα Χριστούγεννα, θα προστεθούν με τα υπόλοιπα, που μπορεί να είχατε πάρει κατά η διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα να βρεθείτε σε μια κατάσταση πανικού, μετά τις γιορτές. Λοιπόν, πώς μπορείτε να τα ξεπεράσετε όλα αυτά, χωρίς να κερδίσετε επιπλέον βάρος; Εδώ είναι πέντε τρόποι, που θα σας βοηθήσουν να μην πάρετε βάρος αλλά, και να απολαύσετε όλες τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες.  

  1. Κάντε μια βόλτα γύρω από το τραπέζι. Πριν βάλετε έστω και ένα κομμάτι φαγητού στο πιάτο σας, κάντε μια βόλτα γύρω από το τραπέζι ή μπουφέ και δείτε όλες τις διαφορετικές επιλογές. Αρχίστε να επεξεργάζεστε τα πιάτα και να σκέφτεστε τι πραγματικά θέλετε να δοκιμάσετε. Πρέπει να δοκιμάσετε, ακόμη και γλυκά ή μήπως μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά σήμερα; Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα από τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι και βεβαιωθείτε ό,τι τουλάχιστον το μισό πιάτο σας περιλαμβάνει λαχανικά.
  2. Τρώτε αργά. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι μασάνε τη τροφή τους 40 φορές, τρώνε 12 τοις εκατό λιγότερο, σε σύγκριση με εκείνους που τη μασάνε πιο λίγο. Αυτό είναι μια ευκαιρία, να απολαύσετε πραγματικά τις γεύσεις που δοκιμάζετε. Επίσης, μπορείτε μετά από κάθε μπουκιά να αφήνετε κάτω το πιρούνι και να πίνετε μια γουλιά νερό.
  3. Κρατήστε απόσταση από τους πειρασμούς. Αποφύγετε να στέκεστε κοντά στους μεζέδες, ώστε να μην έχετε μπροστά σας τους πειρασμούς. Όταν το φαγητό είναι προσβάσιμο, οι πιθανότητες να φάτε περισσότερο αυξάνονται. Ας πούμε για παράδειγμα ό,τι δύο ορεκτικά έχουν 100 θερμίδες: Μέχρι τη στιγμή που έχετε φάει μερικά από αυτά, έχετε φτάσει  το ισοδύναμο σε θερμίδες με ένα μικρό γεύμα.
  4. Τοποθετήστε τα πάντα σε ένα πιάτο. Μην τρώτε πάνω από τον μπουφέ! Ακόμα κι αν θέλετε να φάτε μια μικρή σοκολάτα ή ένα μόνο κουλουράκι, βάλτε το σε ένα πιάτο, στη συνέχεια καθίστε και απολαύστε το. Αυτό σας βοηθά να δώσετε προσοχή και να δείτε ακριβώς πόσο τρώτε.
  5. Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένεια σας. Μετά το πρώτο πιάτο, καθίστε πίσω και πάρτε ένα διάλειμμα για να μιλήστε με τους φίλους σας. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάει η εντολή στο στομάχι σας, ότι έχετε χορτάσει. Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Αν πεινάτε ακόμα, τότε δοκιμάστε να φάτε μια μικρότερη μερίδα από ένα είδος τροφίμων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.