WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tα κάστανα είναι ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη


16 Δεκεμβρίου 2014

Tα Χριστούγεννα είναι μόλις μερικές μέρες μακριά και όλη η οικογένεια θα μαζευτεί γύρω από το τραπέζι, για να απολαύσει τις παραδοσιακές λιχουδιές. Όμως, το χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν είναι ποτέ πλήρες, εάν λείπουν η ψητή γαλοπούλα και η γέμιση από κάστανα.  Τα κάστανα είναι μέρος της παράδοσης σε πολλές χώρες και όχι τυχαία. Εξάλλου, τι μπορεί να φέρει περισσότερη ζεστασιά, από μια αναμμένη φωτιά, μια ζεστή σοκολάτα, ένα καλό βιβλίο και μερικά ψητά κάστανα;

Αυτοί οι καρποί εκτός από την πλούσια γεύση, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, παρέχουν  8,1 g ανά 100 γραμμάρια. Οι ίνες βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, περιορίζοντας την υπερβολική απορρόφηση της στο έντερο. Επιπλέον, περιέχουν υψηλά επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, συμπεριλαμβανομένων του λινελαϊκού οξέος, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία και την καλή νευρολογική ανάπτυξη στα βρέφη.

Δεν είναι μόνο τα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά και τα κάστανα. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία, δεδομένου ό,τι  είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια άλλη ευεργετική ιδιότητα αυτών των καρπών είναι η περιεκτικότητα τους σε φυλλικό οξύ, περίπου 100γρ. κάστανα παρέχουν το 35% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (RDA ) φυλλικού οξέος. Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη νευρολογικών ανωμαλιών του εμβρύου, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, έχουν υποχρεωτικά προγράμματα ενίσχυσης φυλλικού οξέος, ώστε να διασφαλίσουν ό,τι οι πολίτες λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες στη διατροφή τους. Επίσης, από το 1998, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) άρχισε να απαιτεί από τους κατασκευαστές, να προσθέτουν φυλλικό οξύ σε κάποια τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και σε άλλα δημητριακά.

Συνεπώς, από τα παραπάνω συμπεραίνουμε, ότι τα κάστανα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες μόνο οφέλη στην υγεία μπορούν να προσφέρουν!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.