WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρόφιμα για την καταπολέμηση του άσθματος και των αλλεργιών: Τι ισχύει


9 Μαρτίου 2015

5e9afdaaa1bd0c7878770ad399749b70καθιεθα.jpg

Μπορεί μια υγιεινή διατροφή να μας βοηθήσει να αναπνέουμε ευκολότερα; Κάποιες έρευνες λένε ναι. Αλλά υπάρχουν επίσης, πολλές αναπόδεικτες διαιτητικές στρατηγικές που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Όμως τι λειτουργεί και τι όχι; Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε άσθμα ή αλλεργία; Μάθετε όλη την αλήθεια.

Τρώγοντας φρούτα για την πρόληψη του άσθματος; Αξίζει να το δοκιμάσετε! Η κατανάλωση φρούτων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι οποίες βρήκαν ότι, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα στην παιδική τους ηλικία, είχαν χαμηλότερα ποσοστά άσθματος. Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι τα αντιοξειδωτικά στα φρούτα και στα λαχανικά θα μπορούσαν, να προστατεύσουν τους αεραγωγούς από βλάβες, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο άσθματος. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα, ότι τα μήλα, οι μπανάνες και τα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άσθματος.

Τρώγοντας μέλι για την πρόληψη των αλλεργιών; Μάλλον δεν θα βοηθήσει. Η θεωρία είναι η εξής: Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα ίδια φυτά που προκαλούν φαγούρα στα μάτια σας, έτσι καταναλώνοντας μια μικρή ημερήσια δόση μελιού, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει τις αλλεργίες. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να δείχνουν, ότι το μέλι ανακουφίζει από τα συμπτώματα αλλεργίας.

Το νωπό γάλα θα ανακουφίσει το άσθμα και τις αλλεργίες; Δεν είναι καλή ιδέα. Καταρχήν το νωπό γάλα δεν έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία άνω των 40οC, και μπορεί να υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι, αν το καταναλώσετε. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η Listeria, ένα βακτήριο που οδηγεί σε τροφική ασθένεια, η οποία έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 30 τοις εκατό.

Η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος; Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι δεν μπορεί να βλάψει. Από τη δεκαετία του 1930, κάποιες έρευνες είχαν συνδέσει μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, με επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος στα παιδιά. Όμως, πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου ό,τι μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως όσο αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση του άσθματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.