WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κυριότερες αιτίες του πονοκεφάλου


15 Ιουνίου 2015

08617e3947f321fcc744a55a8db71c3fκαιευα.jpg

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους και αναρωτιέστε ποια θα μπορούσε να είναι η αίτια. Μήπως δεν κοιμηθήκατε αρκετά; Μήπως έχετε πολύ άγχος; Ή μήπως φάγατε ένα τρόφιμο που πυροδότησε τον πονοκέφαλο; Ο κατάλογος είναι μακρύς. Παρακάτω θα μάθετε τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια ημικρανία.

Το βάρος σας είναι ένας βασικός παράγοντας για πονοκεφάλους. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι γυναίκες με ήπια παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 30) είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από ημικρανίες, από εκείνες με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Η σοβαρή παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος 40) ανέβασε τις πιθανότητες στο 80%.

Το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να σας ακούγετε περίεργο, κι’ όμως όταν κάνετε ένα διάλειμμα από την καθημερινή σας ρουτίνα, είναι ένας λόγος για να πυροδοτηθεί ο πονοκέφαλος. Για να το ξεπεράσετε γρήγορα και να μην χαλάσει το Σαββατοκύριακο σας, προσπαθήστε τη στιγμή που σας δημιουργείται ο πονοκέφαλος, να πέσετε στο κρεβάτι και να χαλαρώσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ο ένοχος για τον πονοκέφαλο, τη κούραση, και τη κακή συγκέντρωση. Δεν χρειάζεται να πίνετε γαλόνια νερού, για να μείνετε ενυδατωμένοι. Τα υγρά μπορείτε να τα πάρετε και από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πάρα πολύ καφεΐνη. Μια μικρή δόση καφέ μπορεί να βοηθήσει τους πονοκεφάλους, αλλά αν το παρακάνετε, μπορεί να προκαλέσετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Εάν διαπιστώσετε ότι, η καφεΐνη δημιουργεί περισσότερο πόνο, τότε καλό είναι να την κόψετε σταδιακά, έως ότου να πίνετε καφέ, όχι περισσότερο από δύο ημέρες την εβδομάδα.

Αδράνεια. Μια πρόσφατη σουηδική μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που ήταν αδρανείς, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πονοκεφάλους, από εκείνους που είχαν μια δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα σας. Αυτό συμβαίνει γιατί σας ανακουφίζει από το στρες και βοηθάει την παραγωγή των ενδορφινών, χημικές ουσίες που μας χαρίζουν μια αίσθηση ευφορίας.

Η στέρηση ύπνου. Ο υπερβολικός αλλά και ο λίγος ύπνος μπορεί να έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα. Αν κοιμάστε πολύ μπορεί να έχετε πονοκεφάλους, όπως και όταν ξενυχτάτε. Προσπαθήστε να έχετε ένα στάνταρ πρόγραμμα ύπνου και να μην ξεπερνάτε τις 7 ώρες, αλλά ούτε και να κοιμάστε πιο λίγες.

Μην ταΐζετε τον πονοκέφαλο σας. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, αλλά ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκέφαλο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν καταναλώνετε τρόφιμα, όπως σοκολάτα, λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα και τυριά. Προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως σπανάκι, τόφου, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, ιχθυέλαια, ελαιόλαδο, λευκά φασόλια και σπόροι κολοκύθας, γιατί φαίνεται ότι βοηθάνε στη πρόληψη των πονοκεφάλων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.