Αν και τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια σε θεραπείες για διάφορες ασθένειες, οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν τελικά να τεκμηριώνουν τις ικανότητες τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πάρα πολλές και μερικές θα τις ανακαλύψετε παρακάτω.
Δεντρολίβανο. Το μαγείρεμα των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί HCAs (ετεροκυκλικές αμίνες), ισχυρές καρκινογόνες ουσίες που εμπλέκονται σε διάφορες μορφές καρκίνου. Αλλά, τα επίπεδα HCA μειώνονται σημαντικά όταν βάλετε δενδρολίβανο στο κρέας πριν το μαγείρεμα. Επίσης, αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει όταν έχετε δυσπεψία και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη.
Τσουκνίδα για τον πόνο στις αρθρώσεις. Η Τσουκνίδα φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης, να συμβάλει στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (ΒΡΗ). Μπορείτε να βάλετε τσουκνίδα στο τσάι σας, αλλά και στις σούπες.
Σχοινόπρασο. Αυτό γευστικό πράσινο βότανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση. Έχει επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Το σχοινόπρασο μπορείτε να το βάλετε στις σαλάτες, στα ζυμαρικά και γενικά σχεδόν σε όλα τα φαγητά.
Μαϊντανός. Ο Μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες Α και C, και σε μια ουσία την απιγενίνη, η οποία μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, αυτό το βότανο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να σας χαρίσει μια υγιή καρδιά. Ένας γρήγορος τρόπος για να βάλετε αυτό το θεραπευτικό βότανο στη διατροφή σας, είναι ψιλοκομμένο σαν γαρνιτούρα.
Φύλλα δάφνης. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα φύλλα δάφνης είναι τόσο γνωστά. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ένα έλαιο, το οποίο μειώνει τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας. Μελέτες υποστηρίζουν, ότι η εισπνοή αυτού του βοτάνου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τη συσσώρευση υγρού στα ιγμόρεια. Επιπλέον, τα φύλλα δάφνης μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη θεραπεία της αρθρίτιδας, και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάλτε αυτό το νόστιμο βότανο σε μαγειρευτά φαγητά, σούπες, και σάλτσες.
Πικραλίδα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η πικραλίδα θεωρείται ένα φυσικό ήπιο διουρητικό, και θα μπορούσε είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κακής πέψης, στις ηπατικές διαταραχές, και στην υψηλή πίεση του αίματος. Μπορείτε να τη κάνετε τσάι ή να τη βάλετε στα γεύματα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.