WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μαγειρίτσα στο μικροσκόπιο!


10 Απριλίου 2015

easter-81kauet.jpg

Το Μεγάλο Σάββατο η περίοδος της νηστείας τελειώνει και όλοι περιμένουμε να φτάσει το βράδυ, για να γευτούμε τις παραδοσιακές λιχουδιές. Το πρώτο παραδοσιακό έδεσμα που δοκιμάζουμε είναι η μαγειρίτσα, όπου μια σωστή συνταγή περιέχει τα πάντα, όπως εντόσθια, συκώτι, ρύζι, αυγά, ελαιόλαδο και κρεμμύδια. Σίγουρα η μαγειρίτσα είναι λαχταριστή για πολλούς από εσάς, όμως πριν πέσετε στην παγίδα της υπερκατανάλωσης, πρέπει να μάθετε κάποια πράγματα, για αυτό το παραδοσιακό πιάτο.

Αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας, πρέπει να βάλετε ένα φρένο στην κατανάλωση της μαγειρίτσας, γιατί αν και σούπα, δεν είναι τόσο αθώα. Αρκεί να γνωρίζετε ότι μια μερίδα μαγειρίτσα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 600 θερμίδες. Επίσης, τα εντόσθια και τα συκωτάκια είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, καθιστώντας τα επικίνδυνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Και σαν μην έφτανε αυτό, η μαγειρίτσα από ότι καταλαβαίνουμε δεν είναι και το πιο ελαφρύ γεύμα, κυρίως για όσους έχουν προέλθει από μια περίοδο νηστείας. Άρα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί μπορεί να δημιουργήσει στομαχικές διαταραχές και να παλεύετε όλο το βράδυ με το κρεβάτι.

Αν θέλετε να κάνετε τη μαγειρίτσα ένα πιο ελαφρύ γεύμα, τόσο θερμιδικά, όσο και για το στομάχι σας, μπορείτε να αλλάξετε λίγο την παραδοσιακή συνταγή. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, μπορεί σαφώς να μειώσει τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε μόνο συκώτι και όχι εντόσθια, ή ακόμα καλύτερα να κάνετε μια vegan μαγειρίτσα, όπου αντικαθιστάτε τα εντόσθια και την συκωταριά με  μανιτάρια. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι προσλαμβανόμενες θερμίδες καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται στο ελάχιστο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.