WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή;


22 Ιουνίου 2015

c67d7734c5eb0ca096d9559b04bef671κσθρυσ.jpg

Η ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή είναι μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, χωρίς όμως να προσπαθούν αυτά τα άτομα να ελέγξουν το βάρος τους. Σίγουρα θα σκεφτείτε, ότι ποιος δεν ένιωσε την ανάγκη να τα φάει όλα, όταν βρέθηκε μπροστά σε ένα τραπέζι με λιχουδιές; Όμως, τα άτομα με τη συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή αισθάνονται την ανάγκη να το πράξουν σε τακτική βάση, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για μια περίοδο 3 μηνών ή και περισσότερο. Οι άνθρωποι που έχουν ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τη ποσότητα ή ακόμη και αυτό που τρώνε. Μετά όμως, από την υπερκατανάλωση νιώθουν ενοχή, ντροπή, ή θλίψη, και πολλές φορές δεν βγαίνουν ούτε από το σπίτι τους.

Είναι διαφορετική από τη βουλιμία

Η βουλιμία και ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή δεν είναι το ίδιο, αν και μοιράζονται κάποια συμπτώματα. Τα άτομα με βουλιμία και υπερφαγία μπορεί να αισθάνονται τα ίδια αρνητικά συναισθήματα, όπως απώλεια του ελέγχου, ντροπή, ή ενοχή. Η βασική διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι με βουλιμία μετά κάνουν εμετό ή χρησιμοποιούν καθαρτικά, διουρητικά, ή ασκούνται πάρα πολύ. Η εκκαθάριση δεν είναι μέρος της ευκαιριακής άμετρης διατροφικής διαταραχής.

Ποιος είναι σε κίνδυνο;

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αυτή τη διαταραχή, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, την ηλικία, ή το βάρος. Επίσης, πιστεύεται ότι είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ και παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να την εμφανίσουν, οι άνδρες μπορούν επίσης να έχουν αυτή τη διαταραχή. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί - 2% των ανδρών και 3,5% των γυναικών – θα παρουσιάσουν αυτή την κατάσταση σε κάποιο σημείο στη ζωή τους.

Πώς επηρεάζει το βάρος;

Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή αγωνίζονται και με το βάρος τους και περίπου τα δύο τρίτα είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 30% των ατόμων που ζητούν θεραπεία για την απώλεια βάρους, μπορεί να παρουσιάσουν αυτή τη διατροφική διαταραχή. Επίσης, κάποιοι έχουν και άλλα προβλήματα συναισθηματικής ή ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και κατάχρηση ουσιών ή έχουν προβλήματα στον ύπνο, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ντροπή για την εικόνα του σώματος τους.

Τι προκαλεί την ευκαιριακή άμετρη διατροφική διαταραχή;

Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς προκαλεί αυτή τη διατροφική διαταραχή. Ο συνδυασμός των παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων ενός ατόμου, τη ψυχολογία, και το περιβάλλον, μπορούν να είναι υπεύθυνα για τη εμφάνιση της. Επίσης, η δίαιτα μπορεί να οδηγήσει στη διαταραχή, αλλά δεν ξέρουμε, αν αυτή από μόνο της μπορεί να τη προκαλέσει.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε άμετρη διατροφική διαταραχή, το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία υγείας, που θα σας θέσει τις κατάλληλες ερωτήσεις και θα σας προτείνει μια θεραπεία, εφόσον τη χρειάζεστε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.